Projekt sætter tværfagligt fokus på børns sunde livsstil

Et projekt i Herlev har hjulpet børn og deres familier med at skabe nye vaner med sund mad og bevægelse. Projekt Tigersprings sundhedskonsulent har arrangeret workshops om ernæring og sundhed for kommunens hjemkundskabslærere og -elever.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tigerspring er et projekt i Herlev Kommune, som i 2006-07 har hjulpet børn med at skabe en sund livsstil. Projektet bestod af en generel og en specifik del. Den specifikke var rettet mod overvægtige børn og deres familier, som har fået tilbudt hjemmebesøg, motionsvejledning og deltagelse i madlavningsaftener. I projektets generelle del har det blandet andet været et mål at skabe sundhedspolitiker og -handleplaner på kommunens institutioner. Det er i forbindelse med projektets anden del, sundhedsfaglig konsulent og projektmedarbejder Helle Wedø har samarbejdet med kommunens skoler og i særdeleshed hjemmekundskabslærerne. Et samarbejde, som hun synes, var virkeligt givende.

"Det har været så positivt at arbejde tværfagligt. Som henholdsvis lærere og sundhedsfaglige kommer vi med forskellige uddannelser, og i projektet har vi brugt hinanden i stedet for at konkurrere. Hvis vi skal komme nogen vegne i forhold til at hjælpe børn med at skabe gode vaner, så gælder det om at respektere og bruge hinandens faglige forskelligheder", siger Helle Wedø, som er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Besøg hos hjemkundskabselever var en succes

Gennem projektforløbet har hun besøgt syv forskellige hjemkundskabshold på tre af kommunens skoler. Hun har arrangeret workshops om kostråd, måltidsfordeling, fiskeretter og spændende madpakker.

"Jeg var meget glad for, at der var en lærer til stede, som kendte børnene. Det betød, at jeg havde rigtig gode rammer for at undervise. Og så var lærerne meget taknemmelige for de gratis materialer, som jeg havde med fra for eksempel Fødevarestyrelsen", siger Helle Wedø.

Hjemkundskabslærer på Lindehøjskolen Jo-Ann Conrad er en af de lærere, der har haft besøg af Helle Wedø.

"Det er dejligt at få besøg af en person udefra, som kan fortælle om sund kost på en anden måde, og som har adgang til den nyeste viden inden for området", siger hun.

Helle Wedøs måde at forklare om sundhed gjorde indtryk på både hende selv og eleverne.

"Det rykkede virkeligt noget, da Helle viste stakken af sukkerknalder, som er i en cola, og at der er et helt bæger olie i en pose chips", fortæller, Jo-Ann Conrad.

Hun glæder sig over, at hun kan bruge de illustrative materialer og henvisninger til informationer om energiindhold og kostråd i sin fremtidige undervisning.

Langtidsholdbare løsninger kræver prioriteringer

Helle Wedø indledte besøgene i hjemkundskabslokalerne med et oplæg på cirka en halv time, hvor hun blandt andet præsenterede de otte kostråd. Hendes mål var, at eleverne som minimum blev bevidste om, at det er vigtigt at passe på mængden af sukker og fedt, at de skal spise groft brød, frugt og grønt, og at fysisk aktivitet er vigtig.

"Der er sådan set ikke noget mystisk i, at nogen bliver for tykke. Det handler om, hvor mange kalorier man tager ind, og hvor mange man forbruger. Der skal gerne være en balance", siger Helle Wedø.

Hun ville gerne have været endnu mere ud på skolerne med Tigerspring. Især for at markere, at uanset om man er tynd eller tyk, er det vigtigt at leve sundt.

"Det har været vigtigt for os, at Tigerspring ikke er en slankekur. Ideen er, at formidle viden om, hvordan man omlægger sine vaner og får en langtidsholdbar, sund livsstil", forklarer Helle Wedø.

Hun pointerer, at der er lavet virkelig mange undersøgelser og rapporter, der samler op på projekterfaringer, men hun efterlyser langsigtede løsninger.

"Hvis ikke kommunerne prioriterer at oprette stillinger til det forebyggende arbejde, så går det ikke. Når det kun er tidsbegrænsede projekter, der sætter fokus på forebyggende sundhedsarbejde, så er projekterne typisk slut, lige når folk er begyndt at opdage dem", siger hun.

Projekt Tigerspring omfattede også et samarbejde mellem projektets idrætsfaglige konsulent og idrætslærerne på kommunens skoler. Holdet bag projekt Tigerspring er nu i gang med at evaluere forløbet.