Salg af nedlagt landsbyskole kan koste nye besparelser
Haderslev Kommune har solgt en nedlagt landsbyskole alt for billigt til en ny friskole, mener lærerkredsens formand. Han frygter, at kommunens folkeskoler kommer til at bøde for salget, fordi byrådet havde regnet med en langt højere salgspris.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Under en massiv sparerunde i efteråret 2008 besluttede byrådet at nedlægge fire små skoler. Året før havde politikerne nedlagt den lille Halk Skole, og en af forudsætningerne i sparekataloget var, at et salg af de fem skoler skulle indbringe 6,5 millioner kroner.
Nu har Haderslev Kommune solgt Simmersted Skole til en friskole, der åbner efter sommerferien. Salgsprisen er ikke oplyst, men ifølge de oplysninger, kredsformand Bent Hansen fra Haderslev Lærerkreds har fået fra en sædvanligvis velunderrettet kilde, så har friskolen købt bygningerne for 125.000 kroner og inventaret for 275.000 kroner.
"Inventaret har cirka den værdi, men kommunen har solgt skolen til under en tiendedel af vurderingen på 1,8 millioner kroner, hvoraf grundværdien alene udgør 460.000 kroner", siger Bent Hansen.
Lærerformanden frygter en ny sparerunde
Det er før sket, at en kommune har afhændet en nedlagt skole til en nystartet friskole for et symbolsk beløb. Det særlige i Haderslev er, at kommunen har budgetteret med en indtægt på 6,5 millioner kroner for de fem skoler, påpeger Bent Hansen.
"Politikerne har opereret med en indtægt. Derfor er det problematisk, at de nu sælger en skole til blot 125.000 kroner".
Lærerformanden frygter, at den lave salgspris kommer til at gå ud over hans medlemmer.
"I det nye skoleår er vi 700 lærere i Haderslev Kommune. Det er 45 færre end i år. Nu mangler kommunen ydermere en budgetteret indtægt. Samtidig er den kommunale udgift til en privatskole tæt på 80 procent af udgiften til en folkeskole, så kommunen sparer kun 20 procent af det planlagte beløb. De penge er politikerne nødt til at finde et sted, og det kan ramme vores folkeskoler yderligere", siger Bent Hansen og forudser endnu en sparerunde til efteråret.
Overvejer at gå til statsforvaltningen
Tre af de andre nedlagte skoler bliver ikke sat til salg alligevel, da de skal bruges til henholdsvis specialskole og daginstitutioner. Halk Skole blev sat til salg i april, uden at nogen har vist interesse.
Spørgsmålet er, at om ikke det er bedre at sælge en skole billigt end at lade den stå tom.
"Kommunen burde have sendt Simmersted Skole i udbud. Det kan godt være, salgsprisen ikke var endt større, men så havde kommunen forsøgt at få en højere pris. Hvis folk vil drive friskole, må de gøre det på reelle markedsvilkår", siger Bent Hansen.
Som borger i Haderslev Kommune overvejer han at spørge statsforvaltningen i Region Syddanmark, om det er lovligt at sælge en skole den at have haft den i udbud.
"Som lærerkreds kan vi ikke gå til statsforvaltningen, men det kan jeg som skatteyder", siger Bent Hansen.
Borgmesteren har støttet sig til uvildig ejendomsmægler
Borgmester Hans Peter Geil (V) vil ikke oplyse salgsprisen på Simmersted Skole, men siger til dagbladet JydskeVestkysten, at kommunen har støttet sig til en uvildig ejendomsmægler.
Det er i øvrigt ikke første gang, at den nye friskole i Simmersted er i vælten. Initiativtagerne nåede ikke at anmelde skolen tide, men har benyttet et smuthul i loven til at åbne den på en anmeldelse fra en gruppe borgere i Aabenraa Kommune, da deres folkeskole i Hovslund alligevel ikke blev nedlagt.