Haarder: Ikke rimeligt at forældre skal gå med i skole

Det er ikke rimeligt, at forældre til børn, der modtager specialundervisning, ser sig nødsaget til at gå med i skole. Det er heller ikke sagligt, at kommuner afviser at give støtte på grund af økonomien, understreger Bertel Haarder (V) i et svar.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svaret er til Socialdemokraternes Mette Frederiksen, der i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål har spurgt til undervisningsministerens holdning til de nedskæringer, som kommunalreformen har betydet for specialundervisningen.

Baggrunden er dels, at antallet af klager er steget markant, dels et konkret eksempel fra Jyllands-Posten om en mor, som har måttet tage arbejde om aftenen. Hendes syvårige søn er autist og havde i sin forhenværende institution 30 støttetimer. Nu må han nøjes med fire i skolen.

"Det er kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at børn med behov for specialpædagogisk bistand får tilstrækkelig støtte og en kvalificeret undervisning, som understøtter barnets udvikling. Det er nedfældet i regler om specialundervisning, at alle beslutninger om specialpædagogisk bistand skal træffes i samråd med forældrene. Det er derfor hverken rimeligt eller hensigten, at forældre til børn, der modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand, ser sig nødsaget til at gå med deres børn i skole", skriver Bertel Haarder.

Tildeling af støtte til det enkelte barn beror på en konkret, individuel pædagogisk-psykologisk vurdering, tilføjer han. På baggrund af denne vurdering træffes der beslutning om det konkrete undervisningstilbud.

"Tilbudet skal tilrettelægges efter de gældende regler, men må også ske inden for de rammer, kommunalbestyrelsen har besluttet. Jeg vil understrege, at det ikke er et sagligt grundlag at afvise at give støtte med henvisning til økonomi", skriver Bertel Haarder og tilføjer, at kommunerne har fået overført de resurser, som amtskommunerne hidtil har anvendt på den vidtgående specialundervisning.

Ministeren afventer redegørelser

Mette Frederiksen har også spurgt til, hvordan ministeren vil forbedre børnenes og forældrenes vilkår.

Bertel Harder henviser til, at de regionale udviklingsråd følger udviklingen og senest 1. maj skal afgive en årlig redegørelse til ham i 2008 til 2010. Her skal de udpege særlige problemfelter i regionen og i den enkelte kommune og pege på løsningsmuligheder.

"Disse redegørelser vil give mig mulighed for at identificere problemer, som måtte kræve initiativer fra min side", svarer Bertel Haarder og tilføjer, at det også vil være muligt at holde øje med, om der er særlige problemstillinger inden for den specialpædagogiske bistand i kvalitetsrapporterne for kommunernes skolevæsen.