Anmeldelse

Jordens fremtid

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Smukt og farverigt sættes fokus på en lang række globale temaer som forurening, naturkatastrofer, produktion, byudvikling, energi og klimaforandringer. For et par år siden udkom den knap fem kilo tunge bog »Jorden set fra himlen« med flotte billeder og en særdeles ringe og knudret tekst. Et udvalg af disse fotos er genanvendt i denne mere børnerettede udgivelse.

Denne gang er teksten bearbejdet betydeligt bedre og vil til nød kunne læses af elever fra og med de mellemste klassetrin. Om end der er mange bommerter og meningsforstyrrende fejl. Af rent faglige fejl kan nævnes, at ananas skæres ned fra træerne, isen trækker sig tilbage, og at skoven får planter til at gro. Så stadig er det den franske fotografs billeder, der skaber den helt store styrke og fascination og dermed begrundelsen for at overveje anskaffelse af bogen. Hvert opslag domineres af et stort og særdeles flot foto suppleret med en kortere baggrundstekst. Der er tydeligt angivet, hvorfra billedet stammer. Og vi kommer hele kloden rundt lige fra franske vinmarker, Aralsøen, tropiske koralrev og albanske flygtninge over sulekolonier ved Island til græshoppeplager på Madagaskar og vindmøller på Middelgrunden ud for København.

Med dette flimmer af spredte indtryk kan bogen naturligvis ikke stå alene i et undervisningsforløb. Og det har da heller ikke været forlagets hensigt. Men i forskellige sammenhænge vil den kunne inddrages til at motivere og sætte i gang, hvis man som underviser er parat til at forklare de mange uklarheder i teksten.