Antallet af elever med mere end 15 procent ulovligt fravær fra skolen er omtrent halveret. Det er værd at fejre, mener undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Langvarigt ulovligt fravær omtrent halveret: "En socialpolitisk guldåre"

"Hvis de her takter holder, har vi ramt en socialpolitisk guldåre", jubler undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, efter at nye tal viser, at antallet af elever med mere end 15 procent ulovligt fravær fra skolen er omtrent halveret.

Publiceret Senest opdateret

Evaluering udskudt

Egentlig skulleghettopakkelovgivningen om obligatoriske sprogprøver ogfraværsstraf evalueres  i år, så Folketinget kunne genvurdereloven i folketingsåret 2021-22. Men på grund afcoronanedlukningerne, har Børne- og Undervisningsministeriet sendtet forslag til lovændring i høring, som udskyder evalueringentil næste skoleår og revisionen af lovgivningen til folketingsåret2022/2023. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opråb til lærere og ledere: Skolen skal gøre meget mere for at forhindre fravær

I januar og februar 2019 havde 6.499 folkeskoleelever mere end 15 pct. ulovligt fravær. Året efter, altså i januar og februar 2020 (før corona-nedlukningen), var det faldet til 3.840 elever.

"Personligt er jeg ikke i tvivl om, at den skyldes fraværsloven, som trådte i kraft i august 2019", skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

De nye fraværsregler er en del af den politiske aftale om at gøre op med parallelsamfund,  'ghettopakken', og betyder bl.a. at  forældrene indkaldt til en samtale, når en elevs ulovlige fravær rammer 10 pct. Og hvis en elev, trods de forebyggende indsatser, har ulovligt fravær på 15 pct. eller derover inden for ét kvartal, skal skolelederen underrette kommunalbestyrelsen, og så mister forældrene børne- og ungeydelsen for det pågældende kvartal.  Hvis det er tilfældet, bortfalder børne- og ungeydelsen.

"Heldigvis sker det kun meget sjældent, for som tallene indikerer, er der altså markant færre børn, der har over 15 pct. ulovligt fravær", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Det er selvsagt vigtigt, at alle børn og unge møder op i skole, men det er altså ikke mindst vigtigt for dem, der ikke kan få hjælp til lektier derhjemme, eller som har godt af at få en pause hjemmefra", skriver hun og mener, at det med de nye fraværsregler måske er lykkedes at knække koden til at mindske skolefraværet:

"Det er for tidligt at drage nagelfaste konklusioner, men hvis de her takter holder, har vi ramt en socialpolitisk guldåre".

De første trukket i børnechecken: Rammer flest med sociale problemer

Læs mere

Uvm.dk: Ministerens indlæg