Forældre finansierer nye skolegårde
Århusianske forældre tager nedslidte skolegårde i egne hænder. På to skoler i byen har forældrene selv finansieret nye frikvartersforhold for børnene gennem shows, sponsorater og frivilligt arbejde. Århuslærernes formand kaldet det et skråplan.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Faldsand. Nedsænket multibane. Bløde bakker med fri leg, hop og spring. Det er frikvarterernes virkelighed for eleverne på Elsted skole i Lystrup, hvor første etape af en omfattende forældreorganiseret renovering af udearealerne netop står færdig. Renoveringen er realiseret af forældreforeningen 'Støtteforeningen Elsted Skoles Venner'.
På Strandskolen i Risskov er man ikke helt så langt endnu. Men forældreinitiativet 'Aktivt frikvarter' er i fuld gang med at skrabe penge sammen gennem støttefester og private sponsorater, så blandt andet en stor sørøverborg i løbet af året kan afløse trist asfalt og fallerede fodboldmål. Entertaineren Lotte Heise er en af initiativtagerne bag forældreforeningen og bidrager selv med to gratis shows på skolen i aften, hvor billetindtægterne går til renovering af skolens nedslidte udearealer.
Århus Lærerformand Gordon Ørskov Madsen tager hatten af for forældrenes indsats, men mener, at de private initiativer er et skråplan.
"Det er et lille skridt i den retning, hvor de, der har råd og forbindelser, får nogle muligheder og en høj service, som andre ikke får", siger Gordon Ørskov Madsen beklagende.
Velfærdssamfundet bliver undergravet
Den århusianske lærerformand sammenligner de to initiativer med arrangementer, hvor forældre bruger en lørdag på at male klasseværelser. Men han mener, at forældrefinansiering bidrager til en polarisering af både bydele, skoler og muligheder.
"Det undergraver hele den tænkning, der ligger i velfærdssamfundet. Tanken om at det er over skattebilletten, at vi etablerer skoler, institutioner og andre velfærdsydelser", siger Gordon Ørskov Madsen.
Skoleleder på Elsted Skole Lene Lykke-Olesen er begejstret for forældrenes initiativ, der sammen med både lån og bevillinger fra kommunen har gjort skolegårdsprojektet i millionklassen muligt. Hun mener ikke, at forældreinitiativerne bidrager til en polarisering, hvor nogle børn får bedre muligheder end andre. Hun ser det som en fornuftig måde at bruge forældrenes arbejdskraft på.
"Vores skoledistrikt er meget blandet, men vi har en masse seje ildsjæle blandt forældrene. Mere end 100 forældre har været i gang på den ene eller anden måde. De har gennem de sidste tre år blandt andet afholdt vores to årlige skolefester. Vi har mange ressourcestærke forældre, der er gode til at organisere og sætte tingene på skinner og også mange handymen", siger skolelederen.
.