NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

LINK - fjernundervisning

Hvordan omstiller man fra traditionel læring til fleksibel læring? Hvordan tager man det bedste fra den traditionelle klasseundervisning og kombinerer med alle de fagre IT-værktøjer (informationsteknologi), som World Wide Web, elektroniske konferencer, virtuelle klasseværelser, informationskilder som cd-rom og meget mere? Hvordan får man kabalen til at gå op? Disse spørgsmål har man stillet sig selv i projektet LINK, som Forskningscenter for Pædagogisk IT på DLH (Danmarks Lærerhøjskole) (http://www.dlh.dk/it/index.html) deltager i.

På adressen http://www.linknet.dk kan man få oplysninger om LINK-projektet og om det kursus, der netop handler om at kvalificere lærere og uddannelsesplanlæggere til fleksibel læring. Kurset består af fire pakker: Nye Læringsformer, IT-infokilder, Netkommunikation og Netpublicering. De tre sidste er at betragte som tre vigtige værktøjer i IT-lærerens værktøjskasse, hvor den første pakke, der består af hele tre obligatoriske moduler, er den pædagogiske ballast. Her ses på IT-læremiljøer, teorier for IT-læring (situeret læring, Action Learning, undervisningsdifferentiering, konstruktivisme med mere) samt lærerrollen og organisatorisk omstilling. Det bliver spændende at følge udviklingen i det ambitiøse projekt.

Kidlinks forårsplaner

På http://www.kidlink.dk/foraar99.html ligger der nu beskrivelser af 'Planer for foråret '99' i Kidlink på dansk.

Tilmelding af klasser til de enkelte projekter sker lettest via web-siderne (formularerne tilføjes i uge 48). Vi har tidligere beskrevet Kidlink (uge 43), og man skal stadig 'response' for at deltage aktivt på Kidlink. Dette kan eventuelt gøres klassevis.

Proceduren er, at hver elev skal svare på fire spørgsmål. Dette kan eventuelt gøres klassevis, men undertegnede finder stadigvæk tilmeldingsproceduren pudsig.

SkoDa nyt

Nu er DMI's (Danmarks Meteorologiske Institut) radar- og satellitbilleder blevet tilgængelige fra SkoDa's hjemmeside: www.sdbs.dk for de skoler, som har tegnet et SkoDa-abonnement. Radarbillederne modtages hvert tiende minut, mens satellitbillederne modtages hver halve time. Dette giver mulighed for at se billederne som en film, ligesom det kendes fra tv's vejrudsigter.

Der er også mulighed for at udvælge enkelte billeder fra et tidligere givet tidspunkt.

Julesne

Savner du rigtig julesne, så prøv at se den norske juleby 'Drøbaks' hjemmeside. Byens netaktivitetsgruppe 'Netup' har skabt en munter julekalender, der giver rig mulighed for at nyde julestemningen i omgivelser med snefyldte landskaber og spændene, historier. Adressen er http://www.netup.no/julekalender

Vil du se rigtigt 'live snevejr', så husk på, at vi for et par uger siden henviste til mange af de såkaldte web-kameraer (webcam). Et webcam giver dig mulighed for at se udvalgte steder, eksempelvis kan man følge snesituationen på Norfjel. Er du den heldige, der skal på skiferie med en klasse, så check lige, om der er sne - inden du tager af sted. Prøv også: http://home.sol.no/hgrotle/webcam/ - en samling af nordiske webkameraer.

Kør julebranderten sikkert hjem

Juletrafikken kan planlægges på www.dsb.dk

Her er det hurtigt og præcist at få oplyst afgang og ankomsttidspunkt. Skal man eksempelvis planlægge en udflugt med klassen, er det nemt at hente nøjagtige oplysninger om tog- og busskift.

Benytter man sig af denne DSB-service (Danske Statsbaner), kan man på få sekunder fremstille sin egen rejseplan, lige til at printe ud. Dette er et godt alternativ til de fysiske tog- og busplaner, der tit er mangelfulde, forældede med mere. Tilbage er det bare at ønske, at togtiderne forløber planmæssigt, og sporafgangen ikke bliver ændret! Er man interesseret i DSB fra en historisk synsvinkel, kan man skifte spor til www.dsb127år.dk

Her er der spændende eksempler på 'de danske statsbaners' udvikling siden de første damplokomotiver.

Pynt op til jul

Kan du lide pæne skærmtemaer, og synes du, at din computer skal følge med juleræset? Så hent på nedenstående adresse hyggelige pauseskærme, smukke baggrundsbilleder samt julemusik. Disse temaer er perfekte til eksempelvis juledag, når du rigtigt skal slå mave: http://christmas-software.com/default.htmHO-HO-HO!

Denne uges NETopNU er redigeret af Jimmi Hansen og Christian Ravn