Hollandsk flop

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Holland er undervisningsminister Margrethe Vestagers drøm om en lav kandidatalder gået i opfyldelse. Det viser sig at være et mareridt. Jyllands-Posten skriver således sidste onsdag: I Holland får erhvervslivet en veluddannet ungdom, der takket være en kraftig kampagne for kort studietid tager eksaminerne uden at spilde tid på rejser, højskoleophold og overdrevet erhvervsarbejde.

Resultatet er kandidater, der i gennemsnit er 4,5 år yngre end i Danmark. Men det gør ikke de hollandske virksomheder glade. Tværtimod. Firmaerne er så trætte af umodne og uvidende unge, at uddannelsesstederne må lave udslusningskurser for at lære de studerende at begå sig i den virkelige verden.

På Leiden Universitet kender studieleder på jurastudiet, professor Th. de Roos, også problemet med de helt unge studerende.

- Arbejdsgiverne foretrækker kandidater med bred erfaring fra arbejde og udlandsophold. Men de unge kandidater kan deres teori og ofte ikke andet, siger han.