Her sejler skolen

Ny bog med veloplagte spydigheder om lærere og skolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan praktiseres ansvar for egen læring af elever, der ikke engang magter at tage ansvaret for egen madpakke, spørges der i en lille ny bog fra Forlaget Hovedland. 'Det er nødvendigt at sejle' hedder den. Med undertitlen: 'Øjebliksbilleder og skoletanker om 450 års tugt og læring'.

Madpakkespørgsmålet er hentet fra debatsiderne i 'lærernes ugeblad', som nærværende organ kaldes, og bogens forfatter og tegner er da også to af Folkeskolens faste løse medarbejdere. Forfatteren er lærer, indretningsarkitekt, anmelder og bagsmækker Niels Holst. Tegneren er spot- og avistegner Julius (som i øvrigt hedder Jens J.... er også læreruddannet!)

Bogen er morsom. Men både tekst og tegninger svirper hårdt. Hverken lærere, lærerforening eller politikere undgår de to herrers veloplagte spydigheder.

Som man kan se på tegningerne, minder de om, at det ikke er spor nyt at 'tage udgangspunkt i den enkelte elev', og de har fuldt ud forstået den nye pædagogisk-politiske trend: Nu skal der specialiseres!

I afsnittet om skoleforvaltere forklares det, at det i dag ikke gør noget, at cheferne for de store fælles forvaltninger ikke har forstand på det, de leder. Deres speciale er nemlig 'virksomhedsledelse'. Den nye 'økonomiske rammestyring' - som betyder: 'Her har du en pose penge, og den må du få til at strække' - kaldes også 'decentralisering af ledelsesfunktionerne'.

Hvad kalder skolerne det?

'Nedskæring', lyder forfatterens forklaring.

Bogen er fyldt med den slags kærlige knus til skolen. Nogle af knusene gør ondt, men er aldrig onde. En oplagt mandelgave (til dig selv).

Niels Holst og Julius

Det er nødvendigt at sejle

Øjebliksbilleder og skoletanker om 450 års tugt

og læring

95 sider, 98 kroner

Forlaget Hovedland