Et væld af valgmuligheder

Internettet er et godt sted at begynde, når man skal finde materiale om valget

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver svært for lærere at adskille kommunal-, amts- og folketingsvalgene fra hinanden, når de skal forklare eleverne, hvor magten ligger. Men der kan være hjælp at hente på internettet. Her er der en del materiale om demokrati og valg.

Den bedste samlede oversigt får man, hvis man går ind på Fagenes Infoguide hos www.emu.dk og klikker sig gennem grundskolen ind i samfundsfag. Under kundskabsområder ligger emnet dansk demokrati, der indeholder undersider om interesseorganisationer, politisk debat og politiske partier. Herfra er der link til en række hjemmesider om valg og demokrati, til alle politiske partier og til andre organisationer. Ved flere af linkene er der en beskrivelse og en vurdering af de hjemmesider, de fører hen til.

Et af linkene henviser til 'Oppe på kommunen' fra Danmarks Radio (www.dr.dk/kommunen). Materialet handler om, hvorfor der kan være forskelle fra amt til amt og fra kommune til kommune, selv om Danmark er et lille land. Materialet beskriver, hvem der bestemmer hvad, og hvordan den enkelte kan få indflydelse.

Fra 'Oppe på kommunen' kan man klikke sig videre til www.dr.dk/kommunalvalg, som henvender sig til voksne, men som giver et godt indtryk af nyhedsstrømmen i dansk politik.

En anden indgang til kommunalvalget findes i bogen 'Samfundsfag - en metodebog', hvor en af artiklerne handler om 'Valg i X-købing'. Bogen er udgivet af Dafolo og Foreningen af lærere i historie og samfundsfag og kan bestilles via foreningens hjemmeside på adressen www.filihos.dk

På 'Amtsvalg 2001' (www.arf.dk/valg2001) bringer Amtsrådsforeningen nyheder, baggrundsinformation og efter den 20. november også resultater fra afstemningen. Portalen er en god indgangsvinkel til amternes egne hjemmesider, der også kan bruges i undervisningen.

På www.tv2.dk/ungdomsvalg handler det om folketingsvalget: Hvor mange mandater ville de enkelte partier få, hvis børn og unge fik lov at bestemme?

Projektet er for syv- til 17-årige og byder på mere end selve afstemningen. På hjemmesiden kan man downloade materialerne 'Dit valg!' og 'Hvis jeg måtte stemme', der er for henholdsvis 1. til 5. klasse og 6. til 10. klasse.

Selve afstemningen foregår den 19. november, men resultatet offentliggøres først, når de voksne er færdige med at stemme dagen efter. For fire år siden afgav 121.104 børn og unge deres stemmer.

En helt anden indgang til valget finder man hos Avisen i Undervisningen (www.aiu.dk). Under 'Pressen i demokratiet - demokratiet i pressen' ligger der en række debatskrifter med titler som 'Hva' er meningen. Om dagbladenes lederartikler', 'Ny ilt til debatten, tak!' og 'Sagt med en streg, bladtegnernes bidrag'.

stan

Man kan også klikke sig ind på partiernes hjemmesider:

Socialdemokratiet www.socdem.dk

Det radikale Venstre www.radikale.dk

Det konservative Folkeparti

www.konservative.dk

Centrum-Demokraterne

www.centrumdemokraterne.dk

Socialistisk Folkeparti www.sf.dk

Dansk Folkeparti

www.danskfolkeparti.dk

Kristeligt Folkeparti www.krf.dk

Venstre www.venstre-valg.dk

Fremskridtspartiet www.frp.dk

Enhedslisten www.enhedslisten.dk

Powered by Labrador CMS