Rasmus Fosgaard

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere skoleinspektør ved Hagested Skole ved Holbæk, Rasmus Fosgaard, er død.

Rasmus Fosgaard stammede fra Toksværd ved Næstved og fik efter endt læreruddannelse ved Nørre Nissum Seminarium i 1942 vikaranvist arbejde på Hagested Skole, og det skulle vise sig at blive en livsstilling. I 1946 blev han skolens førstelærer, senere med titel af skoleinspektør, hvilken stilling han beklædte til sin fratræden i 1985 efter 43 år ved Hagested Skole.

Med sin på en gang både stilfærdige og inspirerende ledelse formåede Rasmus Fosgaard med stor dygtighed at udbygge skolen i takt med de store årgange og de stigende krav og at fastholde det personale, som var nødvendigt herfor.

Rasmus Fosgaard nød stor anseelse i det lokale samfund og var i en del år indvalgt i Hagested sogneråd og senere Tuse Næs kommunalbestyrelse samt medlem af menighedsrådet ved Hagested Kirke, hvis kirkesanger han var i næsten 40 år.

Efter sin fratræden nød Rasmus Fosgaard sit velfortjente otium i Gislinge. Han var rask og rørig til det sidste, og han havde den glæde at kunne fejre sin 80-års fødselsdag i foråret.

Han færdedes stadig i det lokalsamfund, som han gennem en menneskealder havde sat så stort et præg på.

En fuld sognekirke bød vor gamle skolemester et sidste farvel.

Vor medfølelse går til vor tidligere kollega Marie Fosgaard og familien.

Et elskeligt menneske er ikke mere. Æret være Rasmus Fosgaards minde.

På Hagested Skoles vegne

Erik Sørenssen