Lær-IT til alle lærere

Ny cd-rom med grydeklare undervisningsforløb

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den mest direkte vej til lærerne går gennem deres fagblad. Derfor har Undervisningsministeriet valgt sende en cd-rom ud sammen med dette nummer af Folkeskolen.

Cd-rom'en er den tredje og sidste i 'Lær-IT'-projektet. De to første blev sendt ud i tre eksemplarer til hver skole, men mange lærere fik dem aldrig at se.

- Cd-rom'en er et redskab, som den enkelte lærer kan bruge i sin undervisning. Derfor vil vi være sikre på, at alle lærere får den, forklarer kontorchef Lise Dalgaard fra ministeriet.

På cd-rom'en kan lærerne blandt andet læse om den praktisk-musiske dimension, det grønne islæt, specialundervisning og skolebiblioteket. De kan også hente helt konkrete idéer til undervisning i alle fag. Cd-rom'en byder på mere end 100 grydeklare undervisningsforløb, som er udviklet og afprøvet af lærere i skolen. De fleste forløb inddrager informationsteknologi.

- Hvis eleverne i biologi skal arbejde med forskellen mellem pattedyr på land og i vand, kan de lave et eksperiment, hvor de pakker varmt vand ind i henholdsvis et skind og spæk fra en sæl. De kan så måle, hvor hurtigt vandet bliver koldt. Normalt ville det kræve, at eleverne jævnligt aflæser temperaturen, men det kan de lære at sætte en computer til, siger Hjørdis Beyer, der er projektmedarbejder på 'Lær-IT'.

- Sproglærerne kan gå på Internettet og finde færdige forløb til deres undervisning. Læreren i tysk kan for eksempel få kontakt til en skoleklasse i Tyskland og lade eleverne arbejde sammen om et fælles emne. Der er også et eksempel på, hvordan lærere i matematik og håndarbejde kan arbejde sammen om mønstre, der er matematisk opbygget, siger Hjørdis Beyer.

Kontorchef Lise Dalgaard er godt klar over, at det kan virke provokerende at sende en cd-rom til samtlige lærere i en tid med stor efterspørgsel på computerudstyr til skolerne.

- Vi håber, at lærerne vender provokationen til noget positivt. Cd-rom'en er et godt argument for bedre udstyr og mere efteruddannelse på IT-området. Derfor har vi også sendt den til forældrene i skolebestyrelserne og til kommunerne, så de kan få et indtryk af de muligheder, informationsteknologien åbner, siger Lise Dalgaard.

Den nye cd-rom er den sidste udgave i 'Lær-IT'. Fremover vil indholdet blive opdateret på Internettet på adressen www.uvm.dk/fsa/laer-it. Samtidig får hvert fag sin egen side på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Her vil der ikke kun være tale om information, men om kommunikation, fordi lærerne kan skrive til fagkonsulenterne via Internettet, siger Lise Dalgaard.

Henrik Stanek er freelancejournalist.