Mere fart på SkoleKom

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Træer vokser som bekendt ikke ind i himlen - heller ikke elektroniske træer. For nogle dage siden leverede det canadiske firma SoftArc en ny version af det program, der styrer SkoleKom - Undervisningsministeriets kommunikationstjeneste for skoler, elever og lærere. Det fik systemets driftsoperatør UNI-C til at fjerne alle stopklodser, så alle kunne blive koblet på tjenesten, når de ønskede det, men et kort sammenbrud på kun to minutter fik firmaet til at indføre begrænsninger igen.

'Det var en klar melding om, at vi havde været for optimistiske. Der er dog sket det, at der nu kan blive koblet 800 på mod 450, før vi fik den nye programversion. Det er en klar forbedring', siger nettjenestechef hos UNI-C Martin Bech.

I betragtning af at Martin Bech for en måned siden vurderede behovet til at være en kapacitet på mellem 2.000 og 3.000 samtidige brugere, lyder 800 ikke af meget.

'Det er trods alt næsten en fordobling i forhold til før, men vi vil selvfølgelig helst helt slippe for begrænsninger. Derfor fortsætter vi med at få SoftArc til at komme med bedre løsninger og til at tune systemet', siger Martin Bech.

Begrænsningerne viser sig i praksis ved, at bruger nummer 801 får en fejlmelding frem på skærmen i stedet for at komme ind på kommunikationstjenesten. Da det i praksis ikke kan lade sig gøre at have brugerne stående på en venteliste, kan man som afvist bruger kun blive ved med at forsøge at koble sig på, til der er en ledig plads. For at udnytte pladsen bedst muligt blive brugere smidt af tjenesten, hvis de har været inaktive i syv minutter.

De særlige problemer, som lærere, der deltager i efteruddannelsesprogrammet 'Skole-IT', har, er ifølge Martin Bech løst, når efterårsferien er forbi. Til den tid ligger deres del af SkoleKom nemlig på sin egen server, der får adressen Skole-it.dk.