Skuespil er sagen

Han blev lærer, fordi hans mor havde en drøm om at blive lærerinde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skurk i Oliver Twist eller strandfoged i Harboøre. Frants Fleissig har haft mange roller. Engang var han bogtrykker med eget trykkeri, og han har også været lærer i 15 år. I dag er han pensioneret overlærer og flittig amatørskuespiller.

Han synger bas, han reciterer, og han giver en bid af rollen som strandfogeden Niels Liløre, der må begrave sin egen søn efter den tragiske ulykke ud for Harboøre i 1897, hvor 12 redningsmænd omkom på havet. Frants Fleissig har her hovedrollen i TV Midt/Vest's film om ulykken. Filmen har snart premiere i tv.

- Det har været meget voldsom at spille de scener. Det kræver indlevelse. Man skal føle det inden i sig. Men jeg synes, jeg kom ind på livet af, hvordan strandfogeden må have følt.

Frants Fleissig blev også færdig som lærer i 1968 og arbejdede i 15 år i folkeskolen. Men så kunne hans psyke ikke klare det længere.

- Jeg røg helt ned. Egentlig kunne jeg godt lide at være lærer de første år, men såændrede alting sig. Vi holdt møder for mødernes skyld, og forældrenes indstilling blev efterhånden, at alt var skolens og lærernes skyld. Jeg måtte holde op.

Han begyndte med sit eget bogtrykkerfirma derhjemme i Frederiks ved Kamp og arbejdede med dét i mange år, men da en gammel maskine brækkede ned for et par år siden, var det slut med at være bogtrykker.

- Alle har computere og gode kopimaskiner i dag, så det kneb med at få opgaver, siger Frants Fleissig.

I dag er det skuespillet, der tæller, og der har også været bud efter ham til mange roller. Derfor kunne han ikke deltage i 30-års jubilæet for nylig, men han var med for ti år siden, da holdet sidst mødtes til fest.

Skurkeroller er bedst

Egentlig ville han gerne have været uddannet skuespiller, men hans mor havde altid haft en drøm om at blive lærerinde, så han måtte altså på seminariet. Det var han ikke specielt glad for. Han havde dog formning som liniefag, og det interesserede ham meget. Selvfølgelig havde han også dramatik. Men dét, der betød noget, var statistrollerne, han havde, mens han gik på seminariet. Han både spillede teater og dansede, og det gik noget ud over arbejdet på seminariet.

Efter en lang pause i teaterarbejdet er han nu i fuld gang igen. Han er mest glad for skurkerollerne. Dem er der mere kød på end helterollerne. At være en rigtig modbydelig karl er sjovere end at være en slikket helt.

- Rollen som strandfogeden har været meget spændende, og den har givet mig meget personligt. Jeg har fået selvfølelse, noget, jeg aldrig har haft for meget af, siger Frants Fleissig.

I tiden som lærer satte han også skuespil op med sine klasser.

- Jeg kunne få 7. klasses elever til at spille, så salen fik tårer i øjnene. Vi spillede 'Skærmydsler'. Børn kan sagtens spille godt, de skal bare forbi grinestadiet, og når de kan se resultaterne af deres anstrengelser, så vokser de.

For nylig var han selv til optagelsesprøve på 'Les Miserables' i Herning Kongrescenter, blev optaget og glæder sig nu til at komme i gang og få luftet sin fyldige basstemme.

Powered by Labrador CMS