Anmeldelse

Gudebilleder

Ytringsfrihed og religion i en globaliseret verden

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten trykte i efteråret 2005, har virkelig skabt furore i offentligheden. Der opstod en udenrigspolitisk krise mellem Danmark og en række muslimske lande. Det var nu blevet tydeligt, at vi som danskere lever i en globaliseret verden, hvor informationsstrømmen løber hurtigt.

En ny og meget omfattende antologi er netop blevet samlet og skrevet af 12 udvalgte fagfolk med hver deres ekspertise, der på detaljeret og velfunderet måde leverer god baggrundsviden for den såkaldte Muhammedkrise. Der er rigtig gode og velskrevne artikler om religionernes billedforbud, omgangen med billeder inden for islam, der ikke er så entydige som mange tror, forskelle mellem kristendom og islam, mediernes rolle, globalisering, juraens grænser for ytringsfrihed, blasfemiparagraffens betydning og indhold, indvandring af muslimer i Danmark, vækkelsesbølger i Mellemøsten med mere.

Der er mange analyser af de enkelte komplekse forhold, der kræver, at man som læser giver sig god tid til at læse langsomt og opmærksomt, hvorved der bliver plads til at fordøje de mange kloge ord og tanker. Godt læse- og tankestof for enhver, der ikke er til populistiske slagord og overfladiske konklusioner.