--Computere fordummer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

hed det i Politiken, men Information var ude allerede tre dage inden og brugte blikfanget: 'Computere gør børn dumme'.

Årsagen var en rapport fra 'Alliance for Childhood', en amerikansk interesseorganisation, som arbejder for børns ret til en god, naturlig barndom for at sige det kort.

Jeg har allerede set Politikens artikel fotograferet op i stort format på to lærerværelser - og den interesse er jo god, om end jeg betvivler motiverne.

Man er faktisk nødt til at læse rapporten for at forstå, hvad det drejer sig om, og rapporten - med titlen 'Fool's Gold' - handler jo om amerikanske forhold.

Et udgangspunkt er den udbredte tro på, at børn bliver mere motiverede og lærer bedre og hurtigere, når de bruger computere. Rapporten fastslår, at det netop er en tro - uden antydning af empirisk bevis.

En af rapportens hovedpointer er derfor, at mindre børn (børnehaveklasse til 3. klasse) har så meget andet vigtigere at bruge tiden til end at træne færdigheder foran computerskærmen, uanset om det er færdigheder i matematik eller i at bruge computeren.

En anden hovedpointe er imidlertid, at det er essentielt for samfundet, at de større elever tilegner sig ikke bare 'computer literacy', men 'technology literacy', og det er lige vand på denne kommentators mølle.

For der er mange tegn på, at vi også her i landet er på vej i 'den sorte gryde', hvor børns liv spildes med ligegyldigheder, mens de mister basale udviklingsmuligheder. I den bedste mening naturligvis! Men det handler nu langtfra kun om computere i skolen.

Dette er derfor ikke mit farvel til computere i skolerne, men tværtimod min velkomst til en ny debat om begrebet 'edb-integration', og den kan jo passende tages i sammenhæng med projekt IT og medier.

www.allianceforchildhood.org fører til organisationens website, hvor rapporten 'Fools' Gold: A Critical Look at Computers in Childhood' findes i pdf-format.

Og så er vi tilbage igen. For mens det er klart, at et barn i 2. klasse ikke skal forulempes med pdf-format, er det lige så klart, at enhver lærer skal vide, hvad det er. I det mindste hvad man gør, når man har det på skærmen!

Derimod kan man ikke forlange, at enhver lærer ved, hvad fool's gold betyder. Det er en sigende betegnelse for mineralet pyrit, der glimter som guld - men bare er svovlkis.

Min største oplevelse på den netop afholdte F2000-konference var turen fra Bella Center til Ørestad Station, da jeg forlod konferencen. En surrealistisk vandring ad store nye vejanlæg omgivet af lermarker - og foran rejste Ørestad Station sig mægtig med metroen ovenover. Og der kørte et tog! De øver sig altså på en eller anden slags fremtid. Måske på at holde køreplanen?

Når oplevelsen ikke lå i Bella Center, skyldes det næppe de engagerede foredragsholdere, men jeg ved det faktisk ikke. Deres ord druknede i baggrundsstøj. 'Spisestøj' og støj fra dem, som befandt sig ude i teltgaderne. Alle de mange sessioner blev nemlig afholdt i telte - og de er som bekendt temmelig støjgennemtrængelige. Det var slemt for tilhørerne, men det må have været værre for de foredragsholdere, som opdagede, at tilskuerne ikke var tilhørere.

Det værste var dog amtscentrenes fælles stand: 'Det elektroniske klasseværelse'. Her konkurrerede elever fra forskellige amter om at finde svar på vanskelige og meningsløse spørgsmål ved at søge på Nettet.

Det må have været den negative vision, man her viste frem. Til skræk og advarsel. Så galt kan det gå, hvis . . .!

Jeg hørte efterfølgende, at nogen i Undervisningsministeriet meget gerne vil gentage succesen! Men det var ikke nogen succes. Det var nærmest en skandale.

Hvis sådan noget skal blive en succes - og det kan det sagtens blive - skal ministeriet finde en arrangør, som ikke bruger teltlejre.

Og amtscentrene skal have noget mere forberedelsestid - for det indslag var 'Fool's Gold'.

Denne uges NETopNU er redigeret af Johan Jacobsen