Alle kæmper for noget

Ti delegerede svarer på, hvad de vil kæmpe for på kongressen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

282 delegerede mødes på mandag på SAS Radisson-hotellet i Århus. Hver har de deres mærkesager:

Niels Munkholm Rasmussen, kredsformand i kreds 82, Odense:

At der allerede på denne kongres kan komme synlige resultater af vores udviklingsprojekt. Vi skal have aktiveret tillidsrepræsentanten og skolegrupper på en helt anderledes måde, end vi er vant til. De skal føle sig mere som en del af foreningen.

Elin Kuijers, næstformand i kreds 12, Frederiksberg:

Det er vigtigt at få udarbejdet en lønstrategi, hvor så meget som muligt er aftalt centralt. Jeg kommer fra en kommune, hvor lønaftaler bliver indgået lokalt. Det betyder, at ny løn udløses forskelligt fra skole til skole. Vi har brug for et redskab, der sikrer, at vi kommunalt får sammenhæng i lønnen.

Lise Buhr, formand for Børnehaveklasseforeningen:

Det glæder mig, at man tager urimeligheden op omkring børnehaveklasseledernes manglende akkordtillæg.

Torben Falgren, skoleleder på Fjerritslev Skole:

Det vigtigste for mig er, at forslaget om ledernes placering kommer igennem. Lederne skal have indflydelse på de lokale forhandlinger. De skal have en tilstrækkelig økonomisk selvstændighed, så vi ikke ligner en lillebror, der beder om penge. Vi skal være mere synlige i lokalområdet. Det er det, der skal til, hvis lederne skal blive i foreningen.

Christian Højgaard, pensionist:

Jeg vil kæmpe for pensionen. Jeg har været i folkeskolen siden 1951. Selvfølgelig tænker jeg mest på, at det er vigtigt, at tjenestemandspensionerne ikke bliver udhulet, men det er også vigtigt, at man ser på de overenskomstansattes pension. Når man er i folkeskolen, tænker man mest på lønnen, men det er vigtigt, at man ikke bruger alle overenskomstpengene her og nu. Man skal tænke på, at der også er et liv efter arbejdslivet.

Annie Henriksen, kredsstyrelsesmedlem i kreds 154, Brønderslev:

Der er mange ting, som er spændende. Udviklingsprojektet er utroligt spændende. Det skal vi tage hånd om. Vi skal gøre noget ved de anbefalinger, som Dafolo er kommet med. Det er ikke noget, man kan gøre på en gang. Men vi skal lægge en strategi for foreningens udvikling fremover.

Lene Nielsen, næstformand i kreds 55, Haslev:

Vi vil stille et forslag om, at man skal kigge på den decentrale del af ny løn. Det gælder om at få gjort den central. Det giver for meget bøvl ude på arbejdspladserne. Der er alt for meget diskussion om, hvorfor nogle skal have, og andre ikke skal have noget. Og de, der får, synes ofte, at beløbet er latterligt lille.

Bent Hansen, amtskredsformand for Sønderjyllands Amt:

Det vigtigste for mig er, at vi får så centrale lønaftaler som muligt. Det nye lønsystem har spillet fallit. Der er store forskelle på kommunernes økonomi og vilje til at prioritere skolevæsenet. Det betyder, at lærerne får forskellige forhold, alt efter hvor de bor i landet. Jeg vil kæmpe for, at så meget som muligt bliver aftalt centralt. Og helst så jeg, at hele lønnen blev aftalt centralt.

Ann Vibeke Skafte, næstformand i kreds 34 b, Græsted og Gilleleje:

Vi skal helt klart kæmpe for forbedrede lønforhold. Og der skal ske en udvikling for både de yngre og ældre lærere. Og lige bag det kommer kravet om at løfte pensionen for de overenskomstansatte.

Søren Ørgård, næstformand i Lærerstuderendes Landskreds:

Der er ingen tvivl om, at det er udviklingsprojektet, der optager mig mest. Det peger på en mere direkte ungdomspolitik. Jeg tror, det er vigtigt med en fokusering på ungdommen i forhold til både lærermanglen og udviklingen på seminarierne. Det er vigtigt, at unge bliver accepteret som samarbejdspartnere, fordi de kan bidrage til foreningen. Den uddannelsestænkning, der foregår i Lærerforeningen, ville stå meget stærkere, hvis samarbejdet mellem Lærerstuderendes Landskreds og DLF bliver bedre.

maria