Lærere mærker reformen senere

Skoler bliver lukket som følge af kommunalreformen, men ikke foreløbig, og det bliver ikke så mange som forudsagt, mener DLF's formand Anders Bondo Christensen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Bekymring for skolerne i Vestfjends«, »Reform truer 19 fynske skoler«, »Små skoler i farezonen«.

Overskrifterne er fra lokale dagblade fra de sidste par måneder. De udtrykker frygten for, at der i de nye storkommuner vil være behov for væsentligt færre skoler.

Også kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole har i dagbladet Information sagt, at politikerne i de store kommuner vil få lettere ved at lukke skoler.

»Det vil gøre det lettere for politikerne at træffe upopulære beslutninger, og den mest realistiske forventning er, at der efter kommunalreformen vil blive lukket flere skoler«, sagde han til Information i april.

Roger Buch mener, at skolelukninger ikke er det første, politikerne tager fat på.

»Erfaringerne fra Bornholm er, at man ikke har talt ret meget med borgerne om de forestående ændringer af skolestrukturen, og hvis billedet gentager sig, så bliver kommunalreformen unødvendig upopulær i befolkningen. Men ingen politiker har lyst til at åbne op for sådan en debat lige op til kommunalvalget i november, så i stedet luller man folk ind i en tro på, at der ikke vil ske ændringer af betydning«.

DLF's formand Anders Bondo Christensen vil godt give Roger Buch ret noget af vejen.

»Skolelukningerne kommer ikke med det samme. Det vil være afgørende for alle de nyvalgte kommunalpolitikere, at den ny kommunestruktur kommer godt fra start. I mange kommuner er skolebestyrelserne allerede i fuld gang med at ruste sig til at gå aktivt ind i udviklingen af den nye skolestruktur. Jeg tror ikke, det bliver så enkelt, som nogle forskere har gjort det til«, siger Anders Bondo.

Han mener, at der vil komme skolelukninger, men at det vil være i meget mindre omfang end det, som mange forskere har peget på.

»Der vil være steder, hvor to skoler, der tidligere lå i to kommuner, vil begynde at samarbejde og måske senere blive slået sammen. Samarbejde og sammenlægning er den model, som jeg tror, kommunerne bør vælge. Hvis man gør det fornuftigt, vil sådanne processer godt kunne accepteres af forældrene«, siger Anders Bondo.

Langt til forvaltningen

DLF's medlemmer arbejder mange forskellige steder i kommunerne. Ansatte i de kommunale forvaltninger mærker allerede nu strukturreformen. De ansatte på amtskommunale skoler vil få nye arbejdsgivere og vil derfor også mærke reformen. Den store gruppe medlemmer, som arbejder i folkeskolen, vil først og fremmest mærke, at selve forvaltningsstrukturen ændres, mener Anders Bondo.

»Det betyder ikke meget i de store byer, men der er ingen tvivl om, at der mange steder vil blive længere til den enkelte kommune, end der har været tidligere«.

På Lærerforeningens kongres i slutningen af denne måned skal de delegerede snakke om, hvordan man kan sikre, at der er tæt forbindelse mellem skolerne og forvaltningen i den nye kommunestruktur.

»Erfaringerne fra Bornholm er, at man ikke har talt ret meget med borgerne om de forestående ændringer af skolestrukturen, og hvis billedet gentager sig, så bliver kommunalreformen unødvendig upopulær i befolkningen« Kommunalforsker Roger Buch til Information
Powered by Labrador CMS