Konkurrence om skoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Trekroner ved Roskilde får inden for nogle år en helt ny skole, mens man i Svendborg vil udvide en gammel skole i et villakvarter, og i Odense skal en fireetagers byskole bygges om.

Det er den foreløbige plan for den arkitektkonkurrence, som Undervisningsministeriet, Kulturministeriet og Byggedirektoratet udskriver senere pååret. I første omgang henvendte de sig til samtlige kommuner, og 40 var interesserede. Tre kommuner blev valgt og deltager i det videre samarbejde.

Kommunerne er valgt ud fra geografi og det budget, de var interesserede i at opstille til projektet. Ligesom de tre kommuner skulle passe til de tre typer af skolebyggeri, der var tale om i konkurrencen.

Trekroner ved Roskilde Universitet har brug for en ny skole, fordi det er et udviklingsområde med mange tilflyttere. Her regner man med at bygge omkring 9.500 kvadratmeter skole til en pris på cirka 130 millioner kroner. Skolen er planlagt bygget i flere etaper.

I Svendborg handler det om at bygge en skole fra 30'erne, 50'erne eller 60'erne om. Skolen skal ligge i et villakvarter og have mulighed for udvidelse. Der er sat omkring 48,5 millioner kroner af til udbygningen.

I Odense er der tale om at ombygge en fireetagers byskole, der ikke har mulighed for udvidelse. Her har kommunen opstillet et budget på seks millioner kroner til første etape af ombygningen.

Alle tre steder drejer det sig om at få skolen ført op, så den passer til skolelovens intentioner.

Offentliggørelsen af konkurrencen for de tre projekter er planlagt til april 1999.

Dommerkomiteen har undervisningsministeren som formand og består ellers af repræsentanter fra de instanser, der har udskrevet konkurrencen, samt af en fagdommergruppe med lige mange arkitekter og lærere.

En anden arkitektkonkurrence - kaldet 'Rumforskning' - er i gang på Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Her har centret sammen med Byggedirektoratet under Forskningsministeriet bedt seks yngre arkitektgrupper om at tegne forslag til, hvordan den bestående skole kan bygges om til undervisning og til arbejdsplads for lærerne. Der er tale om ombygning af omkring 200 kvadratmeter, og der er ikke behov for udvidelse af skolens areal.

De indsendte forslag fra de seks tegnestuer bliver i september bedømt af en jury med arkitekter fra Byggedirektoratet, to fagdommere fra Danske Arkitekters Landsforbund og fire repræsentanter fra Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Desuden er to pædagogiske konsulenter fra Undervisningsministeriet rådgivere for juryen.hela

Powered by Labrador CMS