Værst i Vordingborg

Kun hver fjerde er blevet færdig i år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kun hver fjerde studerende har gjort læreruddannelsen færdig på normeret tid i Vordingborg. Dermed har seminariet den laveste gennemførelsesprocent i landet. I alt spår rektor Gert Fosgerau, at kun omkring halvdelen af seminariets årgang 1998 kommer til at stå med et bevis i hånden. Alligevel er det ikke, fordi den nye læreruddannelse er for dårlig, mener han. Ud over indkøringsvanskeligheder skyldes det især to faktorer. Mangel på lærere i Storstrøms Amt og en skærpet faglighed.

'Vores studerende bliver lokket med omfattende vikararbejde. Næsten alle på fjerde årgang vikarierer i et eller andet omfang', siger Gert Fosgerau. De studerende, der dumpede på fjerde årgang, har ikke besvær med at fastholde deres job. 'Jeg kan godt frygte, at det ikke motiverer dem til at gøre uddannelsen færdig'. En anden årsag til den lave gennemførelsesprocent er, at de studerende skal vælge mellem dansk og matematik. Pistolvalget, som Gert Fosgerau kalder det.

'Nogle af de studerende kan ikke honorere kravene i dansk eller matematik på linjefagsniveau. Tidligere ville de samme studerende ikke have valgt de fag. Så er det ikke så mærkeligt, at flere falder fra eller dumper', siger Gert Fosgerau, der mener, at uddannelsen skal blive ved med at stille høje krav. Han vurderer, at den passer godt til folkeskolens krav i dag, når den kommer sig over sine begynderfejl. På den næste årgang 1999 er frafaldet meget mindre i Vordingborg.