Jørgen F. Hansen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med Jørgen F. Hansens død fredag den 31. juli 1998 har VUC mistet en markant personlighed og voksenundervisningen en ihærdig ildsjæl. Mange af os har tillige mistet en god kollega og elsket ven.

Selv om en hjerteoperation tidligere havde vist sårbarhed, kom Jørgen Hansens død chokerende pludselig. Jørgen døde midt i det hele, i fuld aktivitet og med livsbekræftende tanker og planer for fremtiden - privat og arbejdsmæssigt.

Jørgen Hansen var om nogen VUC's mand og de kortuddannedes fortaler. Han kendte området bedre end de fleste, kendte VUC's rødder og pejlemærker. En viden og holdning, han havde oparbejdet gennem et langt virke på VUC-området.

Under forberedelsen af AVU-reformen i midten af 80'erne nød Undervisningsministeriet og landets VUC'er godt af Jørgen Hansens engagement i voksenuddannelse. Som konsulent i forsøgs- og udviklingsarbejde rejste han med utrættelig energi landet tyndt. Han medvirkede i disse år i utallige konferencer, lærer- og ledermøder, og han sparede ikke sig selv. Energien rakte både til de formelle programsatte punkter og til de efterfølgende uformelle diskussioner i socialt samvær. Med sin smittende entusiasme og beredvillighed i diskussionerne var han en eminent ambassadør for de nye reformtanker. Der skete noget og var aldrig kedeligt i samvær med Jørgen Hansen.

Fra AVU-reformen og fremefter gjorde Jørgen Hansen som forstander ved VUC Næstved en stor indsats for at understøtte og udvikle VUC's orientering mod arbejdsmarkedet. Han havde den holdning og politiske tæft, der skal til for at formidle kontakterne til arbejdsmarkedets organisationer og til lokalsamfundet. Resultatet kan aflæses af det samarbejdende netværk, han fik opbygget, og den omfattende projektaktivitet, VUC Næstved står for. Ikke mindst på dette felt har Jørgen været en vigtig inspirationskilde og skattet sparringspartner for Forstanderforeningen.

Jørgen Hansens arbejdsmæssige aktionsradius omfattede også det nordiske. Gennem deltagelse i fællesnordiske netværksprojekter, i studieture, møder og konferencer har han givet sit bidrag til, at den kompetencegivende voksenundervisning i Norden er rykket tættere sammen og er blevet styrket. Savnet af Jørgen Hansen vil også mærkes blandt venner og kolleger i de nordiske lande.

Chokket over Jørgen Hansens død vil fortage sig, men han vil blive savnet som den gode ven og kollega, der med varme og munterhed berigede vores samvær. Jørgen Hansen blev kun 57 år, men hans indsats på VUC har så rigeligt gjort det ud for et livsværk.

Erling Klinkby

formand for Forstanderforeningen for VUC