Fagforening uden forhandlingsret

Skolelederforeningen forbereder kampagne for at få ledere til at melde sig ud af Danmarks Lærerforening

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Meld jer ud af Danmarks Lærerforening. Sådan lød meldingen fra Danmarks Skolelederforening i juni. Indtil sidste uge har det givet 34 udmeldinger.

Men nu fyrer man kraftigt op under en kampagne, der skal få lederne til at strømme ud af DLF, fortæller Skolelederforeningens formand, Hans Martin Jepsen. Han er meget optimistisk. Den landskreds for skoleledere, som DLF's hovedstyrelse foreslår, kan han ikke bruge til noget, selv om Lærerforeningen i dag er parat til at give skolelederne langt større selvstændighed, end man ville for mindre end et år siden.

Skolelederforeningen vil nu være en egentlig fagforening for skoleledere, siger Hans Martin Jepsen. Han er ikke nervøs, selv om det fortsat er Danmarks Lærerforening, der har forhandlingsretten for alle skoleledere.

Meld jer ud

Lederforeningens bestyrelse anbefaler, at skoleledere melder sig ud af Danmarks Lærerforening nu, fordi der er ved at blive opbygget en 'egentlig lederforening' inden for Danmarks Lærerforening med en selvstændig formand for en landskreds for skoleledere, med repræsentantskab og en fast plads til skolelederne i Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse, forklarer Hans Martin Jepsen.

- Lederne får vel større selvstændighed i DLF, end I forlangte på kongressen sidste år?

- Det kan godt være. Men det var under forudsætning af, at landskredsen ikke var udfyldt. Den forudsætning er ikke til stede mere, så nu laver vi en selvstændig fagforening for ledere.

- I er ikke nervøse for, at der er skoleledere, der kan komme i klemme, hvis de bliver medlemmer af det, som du tidligere har kaldt en gul fagforening?

- Vi kalder det en fagforening, vi sætter ikke farve på, og jeg håber stadig, at vi kommer op på at repræsentere 50 procent af skolelederne.

- Men i dag vil I så være fagforening for under 400 skoleinspektører og kun godt 200 viceinspektører, mens langt over 2.000 skoleledere stadig har Danmarks Lærerforening som deres fagforening.

- Jeg er meget optimistisk. Mange skoleledere har haft betænkningstid til at træffe den endelige beslutning, og vi giver dem resten af året til at bestemme sig i, svarer Hans Martin Jepsen.

34 ud - 10 ind

- I dag (torsdag den 6. august) fortæller Danmarks Lærerforenings sekretariat, at der kun er 22 skoleledere, 11 viceinspektører og én afdelingsleder, der har meldt sig ud, efter at I har anbefalet det.

- Jeg har holdt møder med samtlige amtskredse i Skolelederforeningen, og bestyrelserne er meget opsatte på, at der skal gennemføres en direkte kampagne for at få lederne til at melde sig ud af Lærerforeningen. Den kampagne sætter vi i gang nu, blandt andet ved at jeg og næstformanden holder fem møder for vores kommunerepræsentanter. Udmeldelserne skal nok komme.

- I stort set den samme periode, hvor der er registreret 34 udmeldelser, er der ti skoleledere, der har meldt sig ind i Danmarks Lærerforening igen.

- Jeg har nu hørt et lidt lavere tal, men det er da rigtigt, at jeg personligt også kender et par skoleledere, der har meldt sig ind igen, fordi de har følt sig usikre ved ikke at være medlemmer af DLF, siger Hans Martin Jepsen og minder om, at der stadig er mange ledere, der er med både i DLF og i lederforeningen. De ønsker at være med i det faglige fællesskab i Danmarks Lærerforening, mener han.

- Jeg er sikker på, at der er mange, der vil fortsætte med at være medlem begge steder. Det har jeg hørt mange meldinger om.

Bedre gruppelivsordning

Hans Martin Jepsen fortæller, at bestyrelsens hårde linie skal afprøves på Skolelederforeningens repræsentantskab i september, og han afviser, at skoleledere, der kun er medlemmer af lederforeningen, kan komme i klemme, hvis de bliver uenige med arbejdsgiveren.

- Vi kan tilbyde juridisk assistance, og vi har også fået opbygget en gruppelivsordning, siger han.

- Men det er DLF, der har retten til at forhandle for alle skoleledere, og jeres gruppelivsordning må vel være noget ringere end DLF's, når I har så få medlemmer.

- Der er ingen tvivl om, at Lærerforeningens gruppelivsforsikring er den bedste ordning i Danmark. Det har alle, jeg har forhandlet med om gruppeliv, sagt, fortæller Hans Martin Jepsen.