Anmeldelse

Børnearbejde

En antologi om 1900-tallets børn og arbejde

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med Arbejdermuseets udstilling om børnearbejde i 1900-tallet, der varer indtil 5. juni 2006, har museet udgivet denne antologi.

Børnenes indtægter havde helt frem til 50'erne afgørende betydning for mange arbejderfamiliers økonomi.

Fra omkring 1970 ændrer karakteren af børns arbejde sig. Fra at være et bidrag til familiens økonomi kommer det nu til "at udgøre en forudsætning for den del af den danske økonomi, som lever af at sælge oplevelser og underholdning".

Antologien beskriver børnenes lønarbejde og arbejdsforhold på landet og i byerne, specielt i København, men også børnenes dagligliv i familien og skolen behandles.

Det er en pointe i bogen, at børn arbejder på grund af fattigdom. Denne pointe demonstreres i det sidste afsnit i antologien, idet børnearbejde i vore dage i Bangladesh behandles og sammenlignes med danske forhold for 100 år siden.

Bogen er velillustreret med originale fotos fra perioden.

Endvidere rummer de forskellige kapitler mange citater af erindringer fra perioden.

Disse citater krydrer fremstillingen, og sammen med billederne gør de bogen anvendelig i forbindelse med undervisning i historie eller samfundsfag i skolens ældste klasser.

For skoler, der har mulighed for at besøge Arbejdermuseets udstilling, er bogen uundværlig som forberedelse.

De, der ikke har mulighed for at besøge udstillingen, må nøjes med bogen, men den er bestemt også værd at få fat i og bør findes på skolebibliotekerne.