Ret til specialundervisning skal sikres

Mens Socialdemokraterne anlægger en offensiv strategi om specialundervisning for børn og voksne, sætter Dansk Folkeparti sin lid til de nuværende forhold

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Voksne handicappede har ret til et undervisningstilbud, som kan afhjælpe deres handicap. Men mange kommuner må konstatere, at de opgaver, som de har overtaget fra amterne, er dyrere end forventet. Det har øget frygten for besparelser.

Det vil Socialdemokraterne imødegå med en serviceombudsmand i alle kommuner.

»Så kan borgere klage til serviceombudsmanden, hvis de ikke får det tilbud, de har ret til. Serviceombudsmanden kan give kommunen et pålæg om at leve op til loven og komme med forslag til, hvordan servicen kan komme i overensstemmelse med loven«, siger uddannelsesordfører Christine Antorini.

Der er penge til, at borgerne kan få de tilbud, de har ret til, mener uddannelsesordfører Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

»Sammen med uddannelsesudvalget har jeg lige besøgt institutioner med undervisning for voksne handicappede i Nordjylland. De gav udtryk for, at situationen ser okay ud, og det er ellers svært at få nogen til at sige det til politikere. Men hvis det begynder at halte, må vi tage den derfra«.

Lærere vil gerne beholde fagligt svage elever i klassen, hvis de kan få hjælp i form af støttetimer og holddeling. Men hver tredje lærer har elever, som ikke får særlig støtte, selv om Pædagogisk Psykologisk Rådgivning anbefaler det, viste en undersøgelse fra Folkeskolen tidligere på året.

Det er glædeligt, at lærerne gerne vil have mere holddeling, mener Martin Henriksen.

»Det vil jeg gerne arbejde for, at de kan få mere af, inden for forligskredsen. Men ellers er det mit pejlemærke, at der ikke kommer ret mange klager til det særlige klagenævn om specialundervisning. Det fortæller mig, at niveauet er tilfredsstillende for mange forældre. Men jeg kunne godt tænke, at vi kunne få et bedre indblik i, hvor mange penge den enkelte kommune bruger på specialundervisning i folkeskolen«, siger han.

Socialdemokraterne mener, at alle børn med behov for specialundervisning skal have ret til et egnet tilbud inden for tre måneder.

»Det indgår i vores 29 velfærdsrettigheder, som vi vil finansiere med de ti milliarder kroner, som regeringen vil bruge på skattelettelser«, siger Christine Antorini.