Vær åben om hiv

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jens Peder Høeberg har været hiv-smittet siden 1985. For fem år siden måtte han lade sig førtids­pensionere fra sit job som lærer, fordi sygdommen tog for mange af hans kræfter.

Hiv smitter kun ved sex og gennem blod, hvis det bliver indført direkte i blodbanen. Alligevel mener 40 procent af danskerne, at der er job, hiv-smittede ikke kan udføre. Det viser en ny kampagne og undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen og Aidsfondet står bag. Jens Peder Høeberg er én af de smittede, der er med i kampagnen.

Har du følt dig diskrimineret som hiv-smittet lærer?

»Absolut nej, men jeg tror også, det var vigtigt, at jeg selv fortalte det til kolleger og ledelse, så det ikke kom som et chok for dem. Min sygdom er en stor ting for mig, og det var godt for mig at sætte ord på, hvordan jeg havde det. Der er sikkert nogle af mine kolleger, der har taget afstand fra mig, men de har ikke konfronteret mig med det«.

Fortalte du det til elever og forældre?

»Nej, børnene skulle ikke forholde sig til sygdom og død. Jeg var deres faste klippe, roen i deres verden, tænk hvis roen skulle forsvinde. Jeg tog vare på børnene, og muligvis også på mig selv.

Det var ikke relevant at fortælle det til forældrene, det var for personligt. Men hvis de havde spurgt, ville jeg da sige det«.

Har du et godt råd til andre hiv-smittede lærere?

»Det er vigtigt at være åben omkring sin sygdom over for ledelsen og kollegerne og finde ledelsens holdning til hiv. Hvis de ikke har forståelse, så mener jeg, man skal søge en anden arbejdsplads. Det er vigtigt med opbakning«.

lwn@dlf.org