Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

En værdig død

Mellem ofrene for Rutedamperen 'Kjøbenhavn's Minesprængning er ogsaa forhenværende Departementschef i Undervisningsministeriet Graae og Hustru.

Af Dagspressens Beretninger fremgaar, at det gamle Ægtepar var kommet op paa Dækket. De havde givet sig Tid til at faa noget Tøj paa. En overlevende fortæller:

'Der var en, der sagde til den 73-aarige Departementschef, at Ægteparret enten skulde forsøge at springe udenbords eller at komme højest op i Skibet.'

'Nej', svarede Departementschefen, 'vi er for gamle. Min Kone og jeg bliver her, og saa maa der ske, hvad der skal ske. Vi kan ikke klare os, hvis vi springer i Vandet.'

Departementschefen og Frue blev siddende ganske stille med hinanden i Haanden - og gik ned med Skibet.

Folkeskolen nummer 25

juni 1948

For 25 år siden

Skoleinspektørens fremtidige status

Efter alle solemærker at dømme fortsætter den demokratiske og pædagogiske udvikling, som skolen i de senere år har gennemløbet, også i den kommende tid. Man kan have al mulig sympati for denne udvikling som utvivlsomt vil tilføre skolen nye værdier, men man må samtidig pointere, at udviklingen ikke kan fortsætte ad denne vej, uden at vi giver os i lag med en virkelig tilbundsgående analyse af skoleinspektørstillingens form og indhold. Man kunne måske forestille sig en opdeling af embedet i to stillinger: en administrativ kontrollør og en pædagogisk koordinator.

Den første skulle sørge for overholdelsen af alle love og regulativer og kunne ansættes på livstid, idet hans funktioner ikke kræver egentlig åndelig liv og udvikling.

Den pædagogiske koordinator skulle ansættes pååremål, idet han skulle beskæftige sig med skolens egentlige liv og derfor kun bestride embedet, så længe han gennem sin indsats dokumenterede, at han var levende.

Folkeskolen nummer 22

juni 1973