Tavler sender elforbruget i vejret

Når skolerne køber elektroniske tavler, går strømforbruget i vejret. Men der er penge at spare, hvis man husker at slukke efter sig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Guldberg Skole i København har man elektroniske tavler i alle klasser og i alle faglokaler, 31 styk i alt. Det er en stor fordel set fra en pædagogisk synsvinkel, men tavlerne er energislugere og koster dermed penge. Temmelig mange, endda.

Elsparefonden har udført en række målinger for Folkeskolen og fundet frem til, at en skole, der har 25 tavler, må sætte 10.000 kroner ekstra af til elregningen - om året. En elektronisk tavle bruger typisk omkring 267 kilowatt-timer på et år, viser målingerne, og sætter man kilowattprisen til 1,60 kroner, kommer man frem til det mærkbare beløb.

Det er imidlertid ikke så svært at bringe forbruget ned.

»Mange elektroniske tavler har et højt standby-forbrug. Derfor er der meget at spare, hvis man sørger for, at udstyret er slukket, når det ikke bliver brugt. Desuden er det vigtigt at undersøge både tavlernes, projektorernes og det øvrige udstyrs elforbrug, inden man køber ind«, siger Christian Jarby, kundechef i Elsparefonden. Han anbefaler skolerne at investere i elspareskinner, som fjerner standby-forbrug, og at slukke for projektorerne, når de ikke er i brug.

Fremtiden koster penge

Mere end 80 procent af skolerne har anskaffet sig elektroniske tavler. Men desværre for skolernes økonomi er tavlernes strømforbrug ikke noget, der spiller nogen væsentlig rolle, når de skal købes ind. Kun hver tiende skole har sørget for at købe tavler med lavt strømforbrug.

På Guldberg Skole har man taget imod sparerådene og monteret elspareskinner på alle tavlerne. Men at spare på strømmen er ikke det eneste afgørende, siger skoleleder Jeanne Jacobsen:

»Det er fremtiden at undervise med dette redskab, og det koster jo noget«.

Derfor er de elektroniske tavler tændt, når lærerne møder om morgenen, til sidste time er slut. Og når skolebetjenten går sin runde efter skoletid, bliver kontakten tjekket, og man følger op på forglemmelser. Men det, der skal til, skal til - og i øvrigt har lamperne i apparaterne ikke godt af at blive tændt og slukket alt for ofte, tilføjer Jeanne Jacobsen.

Fladskærme og tynde klienter

Der er også penge at spare på andre dele af en skoles it-samling. Det har man arbejdet med på Munkegårdsskolen i Gentofte. Skolen har en stærk it-profil, og når en omfattende renovering er færdig senere på året, vil man have it-udstyr, der gør ondt på strømregningen, hvis ikke man tænker sig om. Skolen har derfor udskiftet mange af de stationære computere med bærbare, der bruger mindre strøm, og desuden har de stillet mange af de stationære om til at være såkaldt »tynde klienter«, som ikke har en selvstændig harddisk, men kører direkte på nettet.

I første omgang bruger de ikke mindre el, så længe de er bygget af ældre computere. Men gevinsten kommer, når de med tiden udskiftes til nye modeller. Derudover har man skrottet de storforbrugende billedrørsskærme og erstattet dem med fladskærme, fortæller skoleleder Jan Overbye.

Netværk kan detailstyres

Der er netværk over hele skolen, der er sat op på en sådan måde, at det er muligt at slukke for en del af det i en periode.

»Vi kan for eksempel slukke for alle klasserne klokken 16 - og for faglokalerne, hvis de ikke skal bruges af aftenskolen. Netværket ved området til lærerforberedelse slukker vi først for klokken 21. Det giver nogle store fordele«, siger Jan Overbye. Desuden har man centraliseret serverkapaciteten, så hver skole ikke har sine egne servere, der står og banker strøm af.

Spar penge

Tre gode spareråd, når man bruger elektroniske tavler:

1. Køb udstyr med lavt elforbrug

2. Invester i elspareskinner, som fjerner standby-forbrug

3. Sluk for projektorerne, når de ikke er i brug.

Kilde: Elsparefonden