Kidlink på dansk

Undervisningsministeriet lægger en national version af det verdensomspændende netværk for børn ud på Internettet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter sommerferien åbner der sig nye muligheder for lærere og børn, der har lyst til at kommunikere med andre skoler og klasser via Internettet. Undervisningsministeriet har i august premiere på en dansk version af det verdensomspændende Net-forum for børn, Kidlink.

Den vil blive lagt ind på Sektornet under konferencesystemet SkoleKom og får sin egen hjemmeside på Internettet (se boks). Det er derfor ikke længere nødvendigt, at børnene kan skrive og læse engelsk for at være med, og det giver også de mindre elever mulighed for at deltage.

- Formålet er blandt andet at give lærere og elever chancen for at afprøve Kidlink på dansk, før de kaster sig ud i at kommunikere på fremmede sprog med børn i andre lande, fortæller Claus Berg fra Undervisningsministeriets Folkeskoleafdeling.

- Kidlink ophævede sidste år den nedre aldersgrænse på ti år, og det har forstærket behovet for at få en dansksproget adgang. Opadtil er grænsen fortsat til og med 15 år, og tilbuddet gælder altså 0.-9. klasse, forklarer han.

Projektet henvender sig fortrinsvis til danskundervisning, men også i andre fag kan man få udbytte af at deltage.

- At koble sig på Kidlink er gratis, og teknisk er det ikke meget sværere end at betjene et tekstbehandlingsprogram. Det kræver kun, at man som lærer er en nogenlunde habil, daglig informationsteknologibruger og får adgang til SkoleKom, siger Claus Berg.

Pilotprojekt

Undervisningsministeriet har siden slutningen af april kørt et pilotprojekt om Kidlink med 30 4.-7.-klasser fra hele landet. Emnet har været en klasseavis.

Hver klasse har produceret en avis med lokalstof og artikler og billeder fra en fælles database under børnekonferencen 'Kidcafe-Dansk'. Lærerne har haft deres eget lærerværelse på nettet under konferencen 'Kidleader-Dansk'. 30 skoler meldte sig til projektet, og den store interesse kom bag på Undervisningsministeriet.

- Vi havde ikke regnet med så stor respons. Projektet startede langt hen på foråret, som traditionelt er en travl tid for skolerne.

Det overraskede os også, hvor mange artikler og indscannede billeder der meget hurtigt blev lagt ind på den fælles database. Det var en meget positiv start, siger Claus Berg.

De store stofmængder betød omvendt, at det var svært for lærere og elever at overskue materialer. Undervisningsministeriet arbejder derfor med at opnå det bedst mulige samspil mellem konferencerne i SkoleKom og hjemmesiden på nettet, så store tekst- og billedmængder bliver mere overskuelige.

Afgræns tiden

Klasseavisen bliver et gennemgående emne i efterårets Kidlink på dansk. Desuden kobler det danske Kidlink sig på et europæisk projekt, der har titlen 'WHO-am-I'. Enkelte moduler bliver oversat til dansk og gennemført i de danske Kidlink-konferencer.

Det gælder for eksempel forløbet om børns rettigheder, som starter på FN-dagen 24. oktober og løber året ud. Claus Bergs anbefalinger til lærere, der vil gå ombord i Kidlink, lyder:

- Begræns projektet tidsmæssigt fra starten, for eksempel til fem til otte uger. Hold derefter en pause med den elektroniske kommunikation og arbejd med andre projekter. Ellers bliver både lærere og elever trætte.

- Det er også en god idé at træne eleverne i at vurdere hinandens tekster, for der bliver produceret så mange, at læreren ikke kan nå at gennemse alt. Den træning er en del af den pædagogiske proces, opfordrer Claus Berg.

Helle Baagø er freelancejournalist

Flere informationer om det danske Kidlink findes på hjemmesiden: www.kidlink.dk

Har man lyst til at sætte sig grundigere ind i projektet, kan man tilmelde sig en af de otte-ti informationsmøder, som Folkeskoleafdelingen holder på lærerhøjskoleafdelinger overalt i landet.

De første tre finder sted i København (17. august), Odense (19. august) og i Skive (20. august). De varer fra klokken 14-17 og er gratis.

Tilmelding kan ske via www.kidlink.dk. Flere oplysninger om Kidlink på dansk hos Claus Berg i Undervisningsministeriet,

e-mail: Claus_Berg@fc.skolekom.dk