Pris til geografimateriale

»Geotoper« 1 og 2 fra Geografforlaget blev årets vinder af Undervisningsmiddelprisen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»'Geotoper' 1 og 2 fra Geografforlaget er et højaktuelt materiale til faget geografi, der giver eleverne en sammenhængende indsigt i verdens forhold«, citerede undervisningsminister Bertel Haarder fra priskomiteens indstilling, da han i sidste uge overrakte årets undervisningsmiddelpris til forfatterne Per Nordby Jensen, Nils Hansen og Jørgen Steen.

Materialet sætter fokus på det nye faghæftes kernefaglighed, på ny elevadfærd, ny geografi i 9. klasse og endelig den digitale kombination mellem bog og net.

To øvrige materialer blev ligeledes belønnet. Det drejer sig om et materiale til træning i logisk tænkning, »Ta'Fat« 1, af Leif Henriksen og Hans Lynge Ottosen samt »Fransk grammatik - til samtale og forståelse« af Hanne Leth Andersen og Dorte Fristrup. Begge de to sidstnævnte er udgivet på Alinea.

Mangler i udbuddet

Ikke alt det undervisningsmateriale, som forlagene havde sendt ind til prisudvalgets bedømmelse, havde dog vakt lige stor glæde, fortalte udvalgsformanden, læseprofessor Carsten Elbro. Han havde ikke mindst bemærket, hvilke materialer udvalget ikke havde set noget til: gode materialer til erhvervsuddannelserne, der tager højde for, at der er mange dårlige læsere på disse uddannelser, naturfagsmaterialer med særlig appel til piger, letlæste materialer til elever med indvandrerbaggrund om samfund og kultur i Danmark samt en serie, han kunne tænke sig præsenteret som »Læsebøger - nu også for drenge«.

Undervisningsministeren tog tråden op og gav tilsagn om en fortsat dialog med læremiddelforfattere, forlag og priskomiteens medlemmer:

»Det kunne godt være, at ministeriet kan bidrage til at fremkalde en endnu mere 'bemærkelsesværdig høj kvalitet i undervisningsmidlerne'«, sagde han med et omskrevet citat fra prisens fundats. Ministeren var derfor positiv over for at afsætte nogle tipsmidler til at støtte udgivelsen af materialer, der er savnet til undervisningen, og som vil have vanskeligt ved at bære igennem på kommercielle vilkår.

Undervisningsmiddelprisen er på i alt 30.000 kroner, der finansieres ligeligt af Undervisningsministeriet samt fagbladene Folkeskolen og »Gymnasieskolen«.