Lærerliv

”Jeg er virkelig taknemmelig. Danmark er en fantastisk nation”

Da Rusland invaderede Ukraine, flygtede 21-årige lærerstuderende Lisa Chernenko fra den ukrainske havneby Mykolaiv til Lemvig med tre venner. Familien efterlod hun i en by, som ofte bliver bombet. Da Folkeskolen snakkede med hende i marts, havde hun fået arbejde som støttelærer i en modtageklasse med ukrainske flygtningebørn på Christinelystskolen i Lemvig.

Publiceret Senest opdateret

“Jeg blev færdiguddannet lærer online i juni måned. Mine forældre har mit bevis. Beviset skal hentes på universitetet i min hjemby Mykolaiv, så mine forældre hentede det.

I Danmark arbejder jeg som lærer i modtageklassen på Christinelystskolen. Før var jeg bare støtte i klassen med ukrainske elever, men nu står jeg alene med eleverne.

Jeg underviser i engelsk, natur/teknik og matematik. Jeg lærer meget fra mine kolleger. Jeg sætter virkelig stor pris på den frihed, man har i arbejdet i Danmark. Man bestemmer mere selv, hvornår man er på arbejde. Man skal ikke forklare så meget til lederen, som man skal i Ukraine.

Jeg har travlt. Jeg er flyttet et par gange, men nu har jeg lejet en lejlighed. To af mine venner bor i lejligheder tæt på. Min tredje ven er rejst tilbage til Kiev.

Jeg arbejder, og jeg lærer dansk, og så bruger jeg meget tid på at følge med i situationen i Ukraine. Jeg tænker på min familie hver dag. Men min familie er gode til at fortælle mig, at de er okay. Hvis jeg ikke hører fra dem, bliver jeg urolig.

Vores by bliver stadig bombet, så jeg kan ikke tage hjem. Myndighederne beder om, at borgere, der kan være et andet sted i vinteren, ikke kommer tilbage nu, for det bliver svært med varme og vand.

Så jeg bliver her helt sikkert hele vinteren.

Jeg er virkelig taknemmelig. Danmark er en fantastisk nation. Alle folk smiler hele tiden. Det bliver svært at vænne sig til, at folk ikke smiler til mig, når jeg kommer tilbage til Ukraine.

Vi har svært ved at finde venner på vores egen alder i Lemvig. Men vi har fået gode venner, der er meget ældre end os. Lige så gamle som vores forældre. Det ville vi ikke kunne i Ukraine. Lige nu er vi ved at finde julegaver til vores danske venner.

Jeg håber virkelig, at min familie og venner i Ukraine også kan fejre jul”.