USA-lærere må stadig slå

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amerikanske lærere og skoleinspektører kan stadig slå på eleverne - endda med lovbogen i hånden. Korporlig afstraffelse i skolerne er nemlig tilladt i 23 stater i USA, og kritikere frygter, at omfanget vil stige med præsident Bush's nye undervisningspakke.

Nu forsøger en gruppe forældre i Los Angeles ad rettens vej at få afskaffet denne ret til at afstraffe børn fysisk. De argumenterer med, at børnene ikke er beskyttet på samme måde som andre grupper i samfundet mod vold fra autoriteternes side. Men der er ikke meget, der tyder på, at de får medhold.

For eksempel modsatte USA's højesteret i 1977 sig i en retssag at acceptere en bemærkning om, at fysisk afstraffelse er en grusom og usædvanlig afstraffelsesform. Ti år senere fastslog en føderal appeldom dog, at grænsen var overskredet, da en pige fra New Mexico i sin skole var blevet hængt med hovedet nedad og slået. Dommen signalerede, at selv om det er tilladt at slå, så er der grænser.