Anbefalinger til din madkundskabsundervisning

Denne omgang anbefalinger kommer fra Christian Bunk Svane, der er lærer på Østermarkskolen i Vesthimmerlands Kommune og faglig rådgiver for det faglige netværk for madkundskab på folkeskolen.dk.

Publiceret

Film
Hollywood-brag med masser af inspiration

I filmen ”Kiss the G” går en gruppe aktivister, forskere, landmænd og politikere sammen om at revolutionere landbruget i en bæredygtig retning. Kan man se igennem Hollywood-dramatikken, der får det til at lyde som en dødsdom, hvis man nogensinde har spist en ært med sprøjtegift, er der masser af baggrundsviden at hente, som man med lidt didaktisk kreativitet kan bruge i sin undervisning.

Filmen er fagligt solidt funderet og kommer bredt omkring bæredygtigt landbrug – helt fra fotosyntese over vegetarisme til økologi. Det er en Hollywood-dokumentar, og derfor skal man selvfølgelig tage tingene med et gran salt. Men den indeholder mange gode pointer, der er lige til at tage op, hvis man arbejder med bæredygtighed i sin undervisning – særligt i udskolingen.

Filmen er tilgængelig på Netflix, som kræver abonnement.

Idé
Madmæssig mangfoldighed som helt nyt emne

Vi spiser mere og mere mangfoldigt og skal i højere og højere grad tage højde for, at andre spiser anderledes end os selv på grund af dyrevelfærd, bæredygtighedshensyn, allergier, religion eller noget helt femte. Projektet Madmæssig mangfoldighed er udkommet med en rapport, som jeg vil anbefale alle madkundskabslærere at læse.

Også her er der tale om et materiale, der klæder dog på med baggrundsviden, som du med didaktisk kreativitet kan udfolde i undervisningen. Og det er vel at mærke om et område, som er under hastig udvikling, men som der ikke i forvejen findes særlig meget undervisningsmateriale om.

Der sker en masse nyt inden for allerede velkendte emner som madkemi, kostråd og så videre, men her er muligheden for at være på forkant med et helt nyt emne, der kun kommer til at fylde mere og mere i både vores hverdag og i undervisningen fremadrettet.

ucviden.dk/da/projects/madmæssig-mangfoldighed

Materiale
Drøft fagets tilstand med din leder

Nedslidte faglokaler, stigende råvarepriser og udsultede budgetter. Hvis faget madkundskab var et hus, ville tilstandsrapporten have et par K3’ere. Madkulturen udgiver om ikke en tilstandsrapport, så en årsrapport. Den viser det, der næppe er en hemmelighed for mange; nemlig at faget mange steder er udfordret, fordi resurserne ikke følger med det øgede fokus på faget.

Jeg er selv så heldig at have en leder, der er medspiller, men sådan er det langtfra alle steder. Se, om ikke du kan få listet rapporten ind på din leders bord, og brug den som udgangspunkt for en drøftelse af, hvordan fagets tilstand er på din skole.

Vi er som danskere – sådan helt generelt – gode til at brokke os og knap så gode til at banke på hos dem, der kan gøre noget ved problemerne. Så hermed en opfordring: Læs rapporten, tænk over den – og opfordr din leder til at gøre det samme. Også selv om du har været inde på kontoret en gang eller to før.

madkulturen.dk/om-os/vedtaegter/

Powered by Labrador CMS