Anmeldelse

Indvandrerne i Danmarks historie

Særdeles oplysende, perspektiverende og fair bog om Danmark som indvandrerland igennem de sidste tusinde år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Østergaard har skrevet en særdeles oplysende og perspektiverende bog om indvandrerne i Danmark i de sidste tusinde år. Den første store flygtningestrøm til Danmark, som forfatteren nævner, er i årene efter Vilhelm Erobrerens besættelse af England i 1066.

Fakta:

Titel: Indvandrerne i Danmarks historie

Forfatter: Bent Østergaard

Pris: 378 kroner

Sider: 562 sider

Type: Bog

Forlag: Syddansk Universitetsforlag

Flygtninge har lige siden været opdelt i tre grupper. Nogle flygter fra en krigsmark, andre er forfulgte på grund af deres religion, og andre igen er politisk forfulgte. Men der er også mange indvandrere, som er hidkaldt for at udvikle landets erhvervsliv med hensyn til blandt andet agerdyrkning, kvægavl og bygningshåndværk.

Allerede i 1157 fandtes der ifølge Saxo en koloni af tyske købmænd i Roskilde, og i de efterfølgende år var der større eller mindre tyske grupper i mange danske købstæder. Efter reformationen var den nyudnævnte biskop i Ribe tyskfødt og talte kun tysk. I Skt. Mariae Kirke i Helsingør var der prædiken på tysk helt frem til 1851. Frederik den 5. inviterede en gruppe tyskere til at flytte til Danmark for at opdyrke de ubeboede egne i Jylland med kartofler. De fleste tyskere lod sig hurtigt assimilere i det danske samfund, men på grund af Struensees (1772-74) foragt for det danske sprog, rejste der sig en åbenlys og heftig kritik mod det tyske befolkningselement.

En anden befolkningsgruppe, der har sat sit præg på Danmark, er hollænderne. Både Christian den 2. og Christian den 4. benyttede hollandske rådgivere eller spindoktorer, som det hedder i dag. Christian den 2. inviterede hollandske bønder til at bosætte sig på det sydlige Amager, hvor de var foregangsmænd inden for alle landbrugets facetter. Fra omkring 1988 begyndte hollandske landmænd at opkøbe gårde med kvægbestand, især i Jylland. Det drejer sig om 4-500 familier. 

Bent Østergaards bog om indvandrerne i Danmark kommer vidt omkring på de cirka 550 sider. De religionsforfulgte herrnhuter blev tilbudt fast opholdssted i Christiansfeld. Jødiske flygtninge er kommet til Danmark i flere omgange, de første i slutningen af 1600-tallet. Jøderne fik til en begyndelse asylret i Fredericia. Polakker, asiater og befolkningsgrupper fra Mellemøsten får en grundig behandling. Så sent som i 1968 dominerede vesttyskere, englændere og amerikanere i statistikken over ikke-nordiske statsborgere med arbejdstilladelse.

De senere årtiers integrationsproblemer angår især flygtninge fra Mellemøsten. Der er i dag omkring 200.000 muslimske flygtninge i Danmark. Bent Østergaard behandler de respektive befolkningsgrupper fair, uanset hvor meget enkelte befolkningsgrupper refereres negativt i dagspressen.