Anmeldelse

Rytterkongen

Rytterkongen

Stor biografi om den omdiskuterede kong Christian 10. er et must for historielærere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christian 10. blev konge i Titanic-året 1912. Da han døde i 1947, havde Jerntæppet sænket sig over Europa. I Christians lange regeringstid nærmest eksploderede danmarkshistorien i afgørende begivenheder, der krævede kongens konstante bevågenhed: Danmark mellem England og Tyskland under første verdenskrig, kvindernes valgret, salget af de vestindiske øer, påskekrisen og genforeningen, 30'erne og Kanslergadeforliget, besættelsen og tabet af Island, retsopgøret og efterkrigstiden.

Fakta:

Titel: Rytterkongen

Forfatter: Knud J.V. Jespersen

Pris: 349 kroner

Sider: 567 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Kongen havde ikke begreb skabt om parlamentarisme, som blev indført i Danmark med Systemskiftet i 1901 i hans farfars tid. Men han lærte det the hard way. Og de folkevalgte lærte at leve med en kongemagt, der efterhånden kendte sin plads. Især Stauning og Christian 10. fik et flot parløb gennem 30'erne, hvilket kom klart til udtryk ved Staunings død, hvor kongen holdt en stærk tale om sit nære forhold til Stauning.

Knud J.V. Jespersen har haft adgang til Christians dagbøger, og det betyder, at vi følger kongens synsvinkel, hvor vi tidligere udelukkende har fået kongen belyst udefra. Christian 10. var en kompliceret, sammensat personlighed. Han var et let bevægeligt følelsesmenneske. Men han havde også sans for lykkelige improvisationer: Da han tog den lille pige op på den hvide hest ved genforeningen, forvandlede han sig fra en omdiskuteret, politiserende monark til et nationalt ikon, der red lige ind i danmarkshistorien og vores kollektive erindring.

Winston Spencer Churchill nåede at deltage i verdens sidste rytterslag ved Omdurman i 1898. Christian deltog ikke i noget rytterslag, men han lærte at omgås heste i Randers og Århus. Og han endte med at blive en habil rytter.

Besættelsens rytterkonge, der red gennem Københavns gader sammen med de cyklende svajere, blev et samlingspunkt for folket i nødens stund. "Der rider en konge i sol og blæst igennem sit arvede rige" sang Hans Hartvig Seedorff.

Professor Jespersen har skrevet en lang, underholdende, detaljeret biografi om Christian 10. og hans tid. Bogen er et must for historielærere på ethvert niveau - og for de mange læsere, der har et formuleret forhold til monarki og samfund.