Debat

Efter strejken

Lønkommission?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er grund til at lykønske FOA både med en vel gennemført strejke og med resultatet. Der kan selvfølgelig stilles spørgsmål ved, om strejken gav et lønresultat, som ikke også kunne være opnået uden et forhandlingssammenbrud. Men der er ingen tvivl om, at FOA's medlemmer er bedre stillet med et forhandlingsresultat end et regeringsindgreb. Der var rigtig mange penge på bordet ved Overenskomst 08 - det har givet de enkelte organisationer muligheder for at aftale lønprofiler, som både på kort og lang sigt har værdier, som ikke bare kan opgøres ud fra de aktuelle procenttal. Og den mulighed ville ikke være til stede ved lovgivning.

Ulige løn mellem mandefag og kvindefag har været et tema for både FOA's og Sundhedskartellets strejker, og kravet om en lønkommission har været markant.

Det kan give indtrykket af en lønkommission som en løsning på alle mulige problemer. Men strejkeslogans kan ikke bruges som et kvalificeret grundlag. Og en lønkommission bør hverken være et forhandlingsforum eller en syltekrukke.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Inden det afklares, om en kommission skal etableres, er der behov for grundige overvejelser af, hvad kommissoriet er, og hvilke analyser der skal foretages.

Der er talt meget om ligeløn. Men ligelønsbegrebet handler først og fremmest om lige løn for lige arbejde. Og her er det ikke den offentlige sektor, som har størst problemer. Det er langt mere udtalt på det private område, der har mere individualiserede lønsystemer.

Der er talt meget om, at kvindefagene i den offentlige sektor har et lønefterslæb. Men langt den største del af den offentlige sektor består af kvindefag. Eksempelvis er 69 procent af lærerne kvinder.

Den offentlige sektor står over for store udfordringer - ingen tvivl om det. En af de væsentligste udfordringer hedder rekruttering. Det handler blandt andet om, hvorvidt lønnen i det offentlige kan matche lønningerne for privat ansatte med tilsvarende uddannelseslængde. Men det handler også om fagenes status. Om arbejdsmiljø. Og de ansattes muligheder for at arbejde professionelt uden meningsløse test- og kontrolsystemer.

Der er nok at tage fat på. Men lønninger skal aftales mellem aftaleparterne. Og en lønkommission, der blot er en lynafleder i forhold til en her og nu-situation, er fuldkommen ligegyldig.

»En lønkommission bør hverken være et forhandlingsforum eller en syltekrukke«