Anmeldelse

Lykkelig i nørdland

Lykkelig i nørdland

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udgangspunktet for denne debatbog er fraværet af kvinder i de naturvidenskabelige fag i det danske uddannelsessystem. Dorte Toft indleder med at beskrive, hvordan danske kvinder gør det "bragende godt" i uddannelsessystemet, men at de i "ekstremt omfang" ved valg af uddannelse fravælger de hårde naturvidenskabelige og matematiktunge fag. Det medfører et stort spild af talent.

Fakta:

Titel: Lykkelig i nørdland

Forfatter: Dorte Toft

Pris: 249,95 kroner

Sider: 253 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal Business

Uddannelsessektoren har sin del af ansvaret blandt andet ved manglende tiltro til pigernes evner på dette område. Det styrker bestemt ikke selvtilliden hos pigerne i skolen. Krumtappen i bogen er 12 skønne portrætter af kvinder, der alle har valgt det nørdede, det usædvanlige, og som er i gang med udfordrende karrierer inden for det naturvidenskabelige og matematiske fagområde. Her er for eksempel portrætter af en robotforsker, en radarprogrammør og en astrofysiker. De fortæller om deres fag med stor oplagthed, og man er ikke i tvivl om, at det er kvinder, der med deres valg af uddannelse og profession virkelig gør en forskel.

Det er meget opmuntrende læsning. Bogen er et forsøg på at påvirke unge danske pigers drømme og inspirere til mere utraditionelle uddannelsesvalg, og her fungerer de portrætterede kvinder som oplagte rollemodeller. I bogen refereres og gennemgås desuden et hav af statistiske data, der på forskellig vis gennemanalyserer, hvilken rolle opdragelse, skolen, fordomme og sågar tidsånden spiller for de unge kvinders valg. For lærere, vejledere og forældre er der megen viden og inspiration at hente i bogen.