Anmeldelse

Hit med historien

Grundbog/Ressourcebog til 9. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver spændende om nogle år at se, om historie og samfundsfag også bliver et hit i forbindelse med afgangsprøven. Der vil utvivlsomt komme en del materialer på markedet for at tilgodese de målrettede krav, der stilles i forbindelse med den.

For både grundbogens og resursebogens vedkommende tages der udgangspunkt i, at historie er blevet en obligatorisk del af projektopgaven. Bogen stiller derefter tre hovedemner op: Danskhed, Frihed er det bedste guld og Det onde - som eventuelle overordnede emner. Man fristes til at sige, at når det står i en bog, så bliver det såmænd nok de emner, der vil blive valgt i langt de fleste tilfælde.

De nye krav og de nye materialer har deres berettigelse, fordi man arbejder sig væk fra de rent emneorienterede projekter, hvor der blot er tale om en beskrivelse. Dette og heldigvis flere andre materialer er baseret på årsagssammenhænge, hvor det påvises, at baggrund, årsager og direkte anledninger enten fører til en udvikling eller en konflikt. Det er da heldigvis også en af forudsætningerne for, at eleverne ud fra en problemstilling og en problemformulering kan vise et personligt engagement i arbejdet med projektopgaven. Bogen opererer i øvrigt kun med problemstilling og ikke problemformulering.

Resursebogen indeholder både didaktiske overvejelser, arbejdsforslag, en række opgaver og kopisider.

Et anbefalelsesværdigt materiale, der giver mulighed for samtidig og historisk perspektivering.