Skoleledere er chefer

Ombudsmanden giver borgerne ret til at se i skoleledernes personalemapper

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleledere har så mange beføjelser som ledere, at de hører ind under chefbegrebet i loven om offentlighed i forvaltningen. Det betyder, at borgerne har ret til at se papirerne i deres personalemapper.

Det slår Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, fast på baggrund af en godt to år gammel fyringssag fra Pandrup Kommune.

Hidtil har kommunen nægtet at give journalist Søren Nielsen fra Nordjyllands Radio aktindsigt i sagen. Siden offentlighedsloven blev skærpet i 1998, har borgere og presse kun haft adgang til chefernes papirer, og Pandrup Kommune betragtede netop ikke den fyrede skoleleder som chef, men som menig medarbejder. Skoledirektøren var chefen på folkeskoleområdet, mente kommunen (omtalt i Folkeskolennummer 44 og 45/2000).

Nu har ombudsmanden personligt været i Pandrup for at forklare borgmesteren, økonomiudvalget og kommunaldirektøren, at ganske vist er stillingen som skoleleder ikke nævnt i forarbejderne til loven om offentlighed i forvaltningen, hvor der bliver givet eksempler på, hvem der kan betragtes som chefer. Men ifølge folkeskoleloven leder og fordeler skolelederen arbejdet mellem skolens ansatte, og han træffer alle konkrete afgørelser om skolens elever. Desuden udarbejder han forslag til principper for skolens virksomhed og forslag til skolens budget, og han har ansvaret for såvel den administrative som den pædagogiske ledelse af skolen. Derfor må en skoleleder betegnes som chef.

Menneskelige chefer

Det betyder dog ikke, at alle skoleledere er omfattet af chefbegrebet. Det beror også på en konkret vurdering af det enkelte job, fastslår Hans Gammeltoft-Hansen i den skrivelse, han har sendt til sagens parter.

I Pandrup var den nu fyrede skoleleder ansat i en tjenestemandsstilling på løntrin 49, hvilket svarer til den lønramme på 36, som loven sætter som nedre grænse for, hvem der er chefer. Desuden var han leder af en skole med cirka 470 elever og 40 lærere. Derfor har en 'meget betydelig del af stillingens indhold bestået i at udøve ledelsesbeføjelser', skriver ombudsmanden. Med andre ord kan borgere og presse få aktindsigt hos skoleledere, der leder en skole af en vis størrelse.

På den baggrund har Pandrup Kommune givet Søren Nielsen aktindsigt. Det er han godt tilfreds med - også selv om han ikke har fået noget at vide, som han ikke vidste i forvejen.

'Det er lykkedes at få rykket chefbegrebet nedad, så det igen er helt menneskeligt', siger Søren Nielsen.-Henrik Stanek er freelancejournalist