Kristendomskundskab, Musik

Skolesalmebog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Niels Christian Kobbelgaard

55 sider, 150 kroner

Cd med bogens 49 salmer og sange: 300 kroner

Folkeskolens Musiklærerforening

Der skal synges med børnene, skal der, også salmer, bibelhistoriske sange, kirkeviser, nye og gamle. Derved formidles kulturarv, fortællinger og kristendom.

Denne udgivelse findes med to titler: 'Skolesalmebog' til brug i skolen og 'Juniorkonfirmand salmebog' til brug i kirke sammen med juniorkonfirmanderne. Og selvfølgelig kan vi i skolen synge de samme salmer og sange som i kirkens rum. Der, hvor vi i skolen trækker forkyndelseselementet frem, vil det være som ét eksempel på en sandhed, som er gældende for nogle mennesker i vores historie og moderne kultur.

Bogens salmer og sange kan læses og synges fra 3. klasse og op. Allerede langt tidligere kan mange børn flere af sangenes vers udenad, for eksempel julesangene. I samlingen er der mange nye salmer og sange. Og de er fine at synge og med ord og begreber, børnene kender, her er både fjollede børn, legetøj og bøf med løg. De nye salmer klæder de gamle, som også taler om guld i mund, nåde og velbehag. Ord og begreber, som kan oversættes og gives nutidige billeder.

Salmerne og sangene er overskueligt disponeret, blandt andet under overskrifterne 'Gud, Sønnen og Helligånden', 'Kirkens højtider', 'Dagen og året' og enkeltvers og bordvers. Her meldes åbent ud, salmerne og sangene hører til i en liturgisk sammenhæng, hvor forkyndelsen lyder, men som nævnt skal det ikke forhindre os i skolen i også at synge dem.

Alle salmer og sange er forsynet med overskueligt og enkelt nodebillede samt med becifringer til guitarakkompagnement. Udstyret med den medfølgende cd, med fine udgaver af salmerne og sangene, lykkedes det faktisk undertegnede i løbet af kort tid at lære også nogle af de nye salmer og sange, så jeg nu kan lære dem fra mig akkompagneret af eget guitarspil.

Kan anbefales, for eksempel i form af et mobilt klassesæt samt en cd på lærerhylden.

Peter Green Sørensen