Læreruddannelsen vakler

Venstre og Det Konservative Folkeparti vil have mere faglighed, Centrum-Demokraterne tæller på knapper

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke nok, vi skal have færre liniefag, siger Anders Mølgaard, uddannelsespolitisk ordfører for Venstre, til det forslag til ny læreruddannelseslov, som kirke- og undervisningsminister Ole Vig Jensen fremsatte i Folketinget i sidste uge.

Ministeren mener, at læreruddannelsen skal koncentrere sig om tre liniefag plus dansk og/eller matematik, men Venstre vil gå videre end det. Der skal kun være to liniefag plus dansk og/eller matematik, siger Anders Mølgaard.

Til gengæld skal de studerende så have mere tid til fordybelse, nemlig 0,7 årsværk til liniefagene og 0,8 til dansk eller matematik mod Ole Vigs 0,6.

- Vi står ikke alene, både Centrum-Demokraterne og Det Konservative Folkeparti bakker os op, siger Anders Mølgaard.

Men det benægter den uddannelsespolitiske ordfører for Centrum-Demokraterne, Addi Andersen.

- Det passer ikke. Vi har endnu ikke taget stilling til, om der skal være to, tre eller fire liniefag. Jeg har bedt Venstre og Det Konservative Folkeparti om ikke at tage mig til indtægt for det synspunkt, siger Addi Andersen.

Det ønskværdige brede forlig bag regeringens lovforslag vakler under alle omstændigheder i øjeblikket. Ja, selv et smalt flertal synes i fare.

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at Ole Vig Jensen vil gennemføre en læreruddannelseslov på et smalt flertal, siger Anders Mølgaard.

- I Danmark er der på uddannelses- og forsvarsområdet tradition for brede forlig, ellers skal man jo lave om, hver gang flertallet skifter.

Han forventer, at ministeren 'viser fleksibilitet' i forhandlingerne med de uddannelsespolitiske ordførere, efter at lovforslaget har været til første behandling i Folketinget den 19. februar.

- Nu må vi se, hvor langt Ole Vig vil gå. Jeg kan kun forestille mig to muligheder: Enten bliver det et bredt forlig, eller også må han opgive at få en lov vedtaget i denne samling, siger Anders Mølgaard.

I Venstres model skal desuden praktikken opnormeres til 0,7 årsværk, kristendom skal op på 0,3, og der er sat 0,8 af til pædagogik, psykologi og speciale.

- Vi er imod Ole Vigs fag livsoplysning/kristendomskundskab. At der skal være ligestilling mellem kristendom og andre religioner i den danske læreruddannelse er udtryk for en værdinihilisme, der ikke er dækning for i folkeskolelovens formålsformulering, som Venstre jo var med til at vedtage, siger Anders Mølgaard.

Kun tre skolefag - vil det ikke give nogle skemamæssige problemer ude på skolerne?

- På lang sigt mener vi, at eleverne kun skal møde lærere i deres liniefag. Samtidig ønsker vi at bevare de små skoler og den decentrale struktur, siger Anders Mølgaard.

- Derfor forestiller vi os, at nogle lærere i fremtiden vil være ansat på både en primærskole og en sekundærskole, hvor læreren underviser for eksempel seks timer hver onsdag.

jvo