Lærerne skal ikke have samme løn

Decentralisering er forudsætningen for et nyt lønsystem. Automatikken i lønsystemet skal væk

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den decentrale løn skal udbygges, og kommunerne skal sørge for at bruge midlerne. Det er forudsætningen for et nyt lønsystem, der skal have en meget decentral struktur.

Det er meldingen fra Kommunernes Landsforening, KL, der ønsker et lønsystem bygget på en grundløn, tilsat kvalifikationsløn, funktionsløn og en eller anden form for resultatløn. Og som følge af et nyt lønsystem skal man se på automatikken i systemet.

Bag det gemmer sig stedtillægsordningen, reguleringsordningen og anciennitetsprincippet. Hvad angår afskaffelsen af reguleringsordningen er KL optimistisk, da man var meget tæt på i 1995.

- Det er indlysende, at det nuværende offentlige lønsystem er ubrugeligt, mener Søren Andersen, som er formand for KL's Lønudvalg.

I forbindelse med overenskomstforliget i 1995 blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle analysere det nuværende lønsystem.

Lønnen skal bruges som et personalepolitisk redskab, hvilket forudsætter en yderligere decentralisering. Også af lønnen, mener Søren Andersen.

- Derfor er det dybt beklageligt, at lærerne som den største samlede gruppe af offentligt ansatte vedtager to virkelighedsfjerne kongresvedtagelser, der afviser den decentrale løn og et nyt lønsystem, siger Søren Andersen.

Han mener, at lærerforeningens kongresbeslutning om den decentrale løn er meget tæt på overenskomstbrud.

- I praksis så har lærerne ikke samme løn for samme arbejde. Men lærerne accepterer, at nogle får en anden løn, fordi de har en bestemt alder eller har en bestemt adresse, siger Søren Andersen med henvisning til anciennitetssystemet og stedtillægsordningen.

- Det er paradoksalt, at Danmarks Lærerforening ikke vil acceptere en lønmæssig vurdering som en del af en personalepolitik, når man samtidig har utrolig travlt med at forfægte lærernes metodefrihed. Metodefriheden er den individuelle lærer, siger Søren Andersen.

Han forudser også, at kommunerne får metodefrihed i forhold til det ny lønsystem.

- Vi kan selvfølgelig ikke trække noget ned over hovedet på nogen, men jeg håber ikke, at organisationerne bruger den vetoret, siger Søren Andersen, som tilføjer, at han sagtens kan forestille sig forskellige lønsystemer for de enkelte faggrupper, men også at lønsystemerne varierer fra kommune til kommune.

- Vi lytter til staten, og der er parallelle tanker, men der er tale om to forskellige arbejdspladser. Og da decentralisering også af lønsystemet skal så langt ud som muligt, kan der sagtens være betydelige forskelle, fordi det hænger sammen med personalepolitikken, siger Søren Andersen.

Formanden for KL, Evan Jensen, opfordrer kommunerne til at få brugt de decentrale lønmidler, selv om det er frivilligt at bruge af puljen.

- Hvis vi fra fravælger at bruge dette løninstrument, så risikerer vi, at det ikke er muligt at udbygge den decentrale løn i 1997, siger Evan Jensen.

sjon