Folkeskolens leder:

Den Store Iværksætter

Underrubrik

Offentliggjort

Verden er dybt uretfærdig. Det véd enhver iværksætter. Man kan knokle i årevis med en idé, uden at det lykkes at omsætte den til marked og mammon; for hvis andre ikke kan se det geniale, går det sjældent. Banken vil ikke risikere noget, og familien skal forsørges. Det er meget usikkert at begynde for sig selv.

Det har Folketinget debatteret, og der var bred enighed om, at den danske selvstændigheds-kultur ikke har det godt. Vi er blevet tryghedsnarkomaner; de eneste chancer, vi tager, skraber eller krydser vi os til i kiosken.

Men nu sker der noget. Over de næste to år brænder regeringen 21 millioner kroner af til en iværksætter-indsats i uddannelsessystemet, og undervisningsministeren kommer med 59 konkrete forslag. Imponerende.

Det oplagte eksempel om iværksætter Pedersen fra Odense er dog ikke med.

Forståeligt, men egentlig dybt uretfærdigt. For dér, i kollektivet på Hunderupvej i Odense, sad der i 60'erne en ung mand med en idé. Uden kapital og uden en rig onkel. Men med masser af gåpå- og vovemod. Og fra den dag han blev fri af det offentliges lønmodtager-lænker, fordi han havde for langt hår og var for voldsom til de kommunale omgivelser, gik det løs med iværksætter-ideen. Og siden da er forretningen vokset og vokset. Vist ikke til Lego- eller Danfoss-størrelse, men med en endnu større vækstrate, så virksomheden i dag har aktiviteter i mange brancher og over det meste af kloden. Det er selvstændigheds-kultur, så det vasker sig.

Og alt sammen skabt gennem offentlig støtte.

Systematisk og kreativt har iværksætter Pedersen og hans medarbejdere tappet systemet. Og når der en sjælden gang er blevet afsløret uregelmæssigheder, er det tilsyneladende altid den enkelte elev eller lærer, der har begået noget ulovligt. Det er yderst sjældent Skolesamvirket Tvind, for det er selvfølgelig denne blomstrende iværksætter-koncern, det drejer sig om.

Når Folkeskolen s journalister har gravet sig ned til noget, der kunne ligne ulovligheder, har svaret været, at Tvind ikke mere vil besvare spørgsmål fra netop denne journalist. Når artiklerne alligevel er blevet skrevet, har Tvind truet med sagsanlæg og klager til Pressenævnet. Og når bladet har ønsket at besøge en Tvindskole, for at se på det som tilsyneladende lykkes i hverdagen med hårdt belastede unge, har Tvind sagt nej.

Eller man har slet ikke reageret påFolkeskolen s utallige henvendelser.

Men efter at embedsmænd i månedsvis har gnavet sig igennem de sager, der er blevet rejst, har undervisningsminister Ole Vig Jensen nu tabt tålmodigheden. Heldigvis og langt om længe. Der er gået svamp i iværksætter Pedersens imperium, mener han. Koncernens 32 skoler er ikke frie og uafhængige. Det skal de være, ellers lukker staten pengekassen.

- Det klarer vi sagtens, siger Tvinds talsmand, Poul Jørgensen til flere aviser.

Men hvor er den store iværksætter Amdi Pedersen blevet af? Hvorfor skjuler han sig? Hvad er det, han og Tvind skjuler?

-thLæs side 21.

Hvor er iværksætter Pedersen? Hvad er der at skjule?

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.