For meget støv og støj

Lærerne på Skårup Skole nedlagde arbejdet under renovering, der har afsløret mange skader

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Støv, møg, støj og svampe var mandag den 29. januar årsag til, at lærerne på Skårup Skole i Svendborg nedlagde arbejdet og gik til fagligt møde. Grunden til de uacceptable arbejdsforhold er, at skolen er under renovering på grund af omfattende indeklimaproblemer. Allerede om tirsdagen genoptog lærerne dog arbejdet.

Skårup Skole er fra 1968, bygget i beton med flade tage og én af de mange skoler i landet, hvor nedsivende regnvand gennem flere år har skabt pytter på gulvene og gode vækstforhold for skimmelsvampe. I et hulrum i en af skolens vægge blev der målt en luftfugtighed på 99,6 procent.

Håndværkere var i fuld gang med at renovere skolen, men under nedtagning af loftsplader og isoleringsmateriale blev støvskyerne for meget for lærerne. Dertil kom støjproblemer, fordi loftspladerne var fjernet. Der var akustik som på en banegård. Det var simpelt hen umuligt at undervise, mente lærerne.

Renoveringsfirmaet Cowi consult har sagt, at det var håndværkernes fejl, at afskærmningen ikke var god nok under nedtagning af det støvende materiale, og der er blevet gjort rent på skolen.

Dermed er problemerne dog ikke løst. Flere af lærerne kan ikke tåle at være i skolebygningen på grund af allergi og andre indeklima-gener. Det samme gælder for en del elever. Lærerne føler sig utrygge over for den måde, renoveringen foregår på, og alle instanser fra Arbejdstilsynet og embedslægen til kommunen og renoveringsfirmaet er inddraget i sagen.

Indtil vinterferien kan undervisningen foregå på Skårup Statsseminarium, der ligger ved siden af skolen, men det haster med en anden løsning.

Oprindeligt var det planen at sætte otte pavilloner op til halvdelen af skolens klasser og så fortsat bruge skolens stueetage, hvor faglokalerne ligger. Men den løsning er lærerne nu utrygge ved, fordi der er konstateret kraftig svampevækst i flere af lokalerne, og der er mange, der har store gener på grund af det dårlige indeklima. Samtidig er det et problem med akustikken, når loftspladerne mangler.

Taget skal være tæt

Et yderligere problem er, hvordan det nye tag skal konstrueres. To løsningsmuligheder er nævnt. Den ene er en kileløsning, hvor det nuværende tag får en hældning på 2,5 procent - det vil sige 2,5 centimeter per meter. Den løsning koster 18 millioner kroner. Den anden løsning er en ny tagkonstruktion med rejsning, hvilket koster 24 millioner kroner.

Efter den oprindelige renoveringsplan har byrådet allerede bevilget 15 millioner kroner til tagløsningen med kile. Men den er under arbejdet blevet tre millioner kroner dyrere.

Lærerne er blevet utrygge ved beslutningen om kileløsningen.

Arbejdstilsynets læge, Flemming Lander, besigtigede skolen i sidste uge. Han siger, at målet er at få taget tæt.

- Og det løses ved at lave et ordentligt tag, hvor der ikke kan trænge fugt ind, og hvor man kan komme op og undersøge tagets stand med jævne mellemrum. Derfor vil Arbejdstilsynet nu anbefale et tag med en rimelig rejsning.

På en anden af Svendborgs skoler, Hømarkskolen, fik man renoveret taget i 1988-89 og fik en kileløsning. Skoleleder på Hømarkskolen, Leif Damkier, fortæller, at det fungerer rimeligt, men at den type tag har samme problemer som det helt flade tag.

- To til tre gange årligt har vi vand dryppende ned. Det trænger ind ved ovenlysvinduerne og ved ventilationen. I frostvejr fryser afløbet, og så drypper det også ned. Det er ikke, fordi det er et dårligt tag, men fordi den type har disse problemer, siger han.

Allergikere væk fra skolen

Hverken lærerne eller skolebestyrelsesformanden mener, at der bør undervises på Skårup Skole, mens renoveringen foregår. Embedslægen har også været inde på skolen og se på forholdene.

- Selvfølgelig er det uacceptabelt set fra et pædagogisk synspunkt, men sundhedsmæssigt er det fuldt forsvarligt, hvis der afskærmes ordentligt under arbejdet, siger embedslæge Bjarne Jørgensen.

- Dog skal alle de lærere, der er sårbare over for støv og har tendens til allergi flyttes. Og så er det absurd ikke også at flytte de børn, der er sårbare, mener han.

Allerede den tidligere embedslæge, Jørn Korn, udarbejdede i maj 1990 en skrivelse om svampe og generende drys fra mineraluld. Det skete på grund af en henvendelse om en elev med allergiske problemer. Embedslægen skrev, at eleven var allergisk over for skimmelsvampe, brugte medicin og havde allergiske problemer på grund af det utætte tag.

For lærerne kniber det efterhånden med tilliden til det rådgivende ingeniørfirma Cowi consult, der står for renoveringen.

- Da loftspladerne blev fjernet, kom der flere svampe til syne, og vi har måttet fortælle dem om Sundhedsstyrelsens retningslinier for at fjerne svampe. Dem kendte de ikke, siger lærernes talsmand, Erik Schmidt.

Økonomien i renoveringsplanen holder heller ikke.

- Vores opfattelse af eksperter er i det hele taget ændret, siger Erik Schmidt.

- Hver ekspert har sit udsagn om sagen. Vores problemer startede ikke med støvet. Der er tale om en bred vifte af problemer. Det er kombinationen af nedsivende vand, støv, dårlig ventilation og mangelfuld rengøring. Støvet er også næsten væk nu, men der er ingen, der har fået det bedre. Samtidig er det hele tiden os, der skal gøre opmærksom på problemerne. Det kan ikke være meningen, vi er jo ikke eksperter i renovering.

Kunne lugte svamp

Ib Thorseng, der er leder af Cowi consults afdeling i Svendborg, sidder med i den styregruppe, der er nedsat under renoveringen.

- Vi hørte intet om problemer med støv, før lærerne nedlagde arbejdet, siger Ib Thorseng, der indrømmer, at håndværkerne ikke overholdt kravene.

Firmaet har renoveret flere bygninger med lignende problemer i Svendborg og anbefaler et tag med kileløsning. Ib Thorseng fortæller også, at man fra starten slet ikke var i tvivl om, at der var svamp på skolen, men at det viste sig, at der var mere end ventet.

- Vi kunne lugte, der var svamp i bygningen. Men da loftspladerne blev fjernet, dukkede der mere svamp op i træværket, end vi havde troet. Vi ved godt, at det er alvorligt, og at personer med astma og allergi får det ganske forfærdeligt i disse bygninger.

- Der er endnu ikke taget beslutning om, hvordan svampene skal fjernes. Læger og andre eksperter er ikke enige. Vi har tidligere brugt kemiske midler til fjernelsen, men der sker jo hele tiden en udvikling. Vi vil nok bruge stålbørster og knofedt her, og alt inficeret materiale skal fjernes.

- Men der er svampesporer overalt i miljøet og i vores huse, og det vil der også være bagefter. Flere har jo også gået ude i den skole i ti år, og mig bekendt er der ingen døde endnu, siger Ib Thorseng.

Sundhedsstyrelsen udsendte i oktober 1995 en skrivelse om renovering af byggeri angrebet af skimmelsvamp. Heri står, at synlig vækst af svampe ikke er acceptabelt ud fra et hygiejnisk og sundhedsmæssigt synspunkt og derfor skal fjernes. 'Svampebekæmpelsesmidler bør anvendes i begrænset omfang og alene i rum, hvor der ikke er ophold'.

'Eftersom bygninger, der har været udsat for fugtskader med svampevækst, skal være egnede til ophold for alle, og eftersom allergikere kan reagere på endog meget små mængder svampestøv, må en fuldstændig fjernelse af svampematerialet tilstræbes'.

Alvorlig situation

Skoledirektør i Svendborg Kommune, Jan Christensen, siger, at han ikke ved, hvorfor lærerne nedlagde arbejdet.

- Men jeg kan godt forstå, at lærerne og forældrene er utrygge og nervøse. De har fået alle mulige meldinger fra forskellige læger.

Han er ikke i tvivl om, at alt materiale, der er inficeret med skimmelsvamp, skal fjernes. Cowi consult er også blevet indskærpet, at man ikke vil acceptere flere kiksere, siger han.

- Det er en alvorlig situation. Det sociale liv på skolen slås fuldstændig i stykker. Men jeg kan ikke forstå, hvis forældrene vil tage deres børn ud af skolen, for vi laver en forsvarlig løsning. Det har embedslægen også sagt.

- Når skolen er renoveret skulle alle kunne arbejde der igen. Den lærer, der er sygemeldt og ikke må komme på skolen, får en anden stilling, og er der andre, der ikke kan tåle at være der, skaffer vi nyt arbejde til dem, siger Jan Christensen.

Kulturudvalgsformand Laila Hansen, (Socialdemokratiet), siger, at det er en dybt alvorlig situation.

- Vi har afsat 15 millioner kroner til renoveringen. Nu viser det sig at blive dyrere. Som politiker kan jeg være ked af, at vi ikke kendte det rigtige beløb fra starten, siger hun.

- Støvudslippet var en beklagelig ting, men fordi Cowi consult én gang har lavet en fejl, så kan de ikke klandres for dårligt arbejde.

Kulturudvalget holder møde den 14. februar, hvor det skal besluttes, hvilken tagløsning Skårup Skole får, og om der skal foregå undervisning på skolen under renoveringen.-