Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærerrådet på Københavns Dag- og Aftenseminarium henvendte sig i nummer 1-2 om ændringen i lov om arbejdsløshedsforsikring.
Lærerrådet mener, at den forringer vilkårene for en gruppe af modne mennesker, der ønsker at uddanne sig til lærer om aftenen, at den vil bevirke afskedigelser af lærere på seminariet, og at den ikke svarer til de hensigter, jeg i øvrigt lægger for dagen om uddannelse af lærere.
Det er rigtigt, at mange studerende på aftenseminariet er modne mennesker, men det gælder også i et vist omfang ved daguddannelsen. Gennemsnitsalderen ved læreruddannelsen er meget høj. De optagne i sommer havde en gennemsnitsalder på 24,5 år. Ikke mindre end 1.143 ud af de i alt 3.804 optagne var over 25 år og 488 var over 30 år.
Jeg ser gerne, at der skabes så gode muligheder for uddannelse af voksne som muligt, men ikke på arbejdsløshedsdagpenge. Det er jo ikke et isoleret spørgsmål om aftenseminarierne, selv om man får det indtryk af debatten. Alle uddannelsesinstitutioner har mulighed for at lægge undervisningen om aftenen. Hvis lærerstuderende skulle have mulighed for dagpenge, når de har nået en moden alder, skulle det samme gælde for alle studerende, og det ville blive meget dyrt.
Vi kan ikke opretholde en særlig favorabel uddannelsesstøtte for lærerstuderende. De ordninger om uddannelsesstøtte, der gælder for voksne (over 25-årige), må være ens for alle. Regeringen har givet mulighed for et års uddannelsesorlov med en ydelse svarende til maksimale dagpenge for alle over 25 år. Kortuddannede har mulighed for yderligere to år i VUS-ordningen også med støtte svarende til maksimale dagpenge.
Jeg tror ikke på, at ændringen vil betyde afskedigelser på seminariet. Vi ved intet om ændringens betydning for søgningen, og en fleksibel tilrettelæggelse af læreruddannelsen som åben uddannelse vil på samme måde, som det er gennemført inden for andre områder, kunne tiltrække nye grupper, som ikke har mulighed for at gennemføre fuldtidsarbejde og fuldtidsuddannelse samtidig. Statistikken viser, at aftenseminariet i høj grad har udviklet sig til en uddannelse for ledige, og det var ikke meningen.
Københavns Dag- og Aftenseminarium har da også i forvejen mange studerende pååben uddannelse, hvilket viser, at motivationen for deltidsuddannelse også er høj. Nu gælder det om at finde en uddannelsesmodel for gennemførelse af en fuld læreruddannelse, som er realistisk for voksne i arbejde.
Et initiativrigt og dygtigt ledet seminarium som Københavns Dag- og Aftenseminarium vil der altid være brug for. Så hold modet oppe.
Ole Vig Jensen
undervisningsminister
Forkortet af redaktionen.