Åben skole

Det kræver stor tålmodighed for både elever og lærer på Gedved Skole at være skuespillere for en dag. Filmholdet skyder den samme scene i biologilokalet igen og igen, før den er i kassen.

3, 2, 1 – action!

En rundvisning på Steno Museet i Aarhus blev mere omfangsrig end forventet for 8. klasse på Gedved Skole. Klassen og deres lærer blev booket til at optræde som skuespillere i en ny udstillingsfilm om kropsidealer.

Publiceret

”Godmorgen, alle sammen, så må I gerne finde jeres pladser.”

Lærer Simon Beck Jochumsen træder ind i biologilokalet, og til lyden af skramlende stole og lavmælte gab får eleverne sat sig, mens de svarer med et forskudt ”godmorgen”.

”Ja tak, den tager vi lige igen”, lyder det bestemt fra filminstruktøren, der med headset iagttager scenariet fra sin monitorskærm.

Eleverne rejser sig, Simon Beck Jochum- sen forlader lokalet, inden endnu et ”Værsgo” sender ham tilbage foran klassen for at gentage sin åbningsreplik.

Sarah, som er elev i 8. klasse, spiller hovedrollen i filmen om en ung piges forhold til sin krop. Her er filmholdet hjemme på hendes værelse.

Gedved Skole i Horsens Kommune er for én dag indtaget af kameramænd og omdannet til et professionelt filmset, hvor eleverne i 8. klasse agerer skuespillere i en undervisningsfilm til Steno Museets udstilling ”Kære krop, svære krop”.

Filmen handler om pigen Sarah, der har det svært med sin krop. En problematik, som eleverne kan relatere til. 

Filmen skal vise en pige i forskellige dagligdags situationer: på Snapchat med veninder, morgenmad derhjemme, ude i bybilledet, i skolen/i undervisningen og hos lægen. Alle steder oplever hun ting, der får hende til at reflektere over sin kropsstørrelse.

Kamerafolkene ankommer til Gedved Skole, og nerverne sidder uden på tøjet hos eleverne. Dagens højdepunkt for drengene er, at der står i manuskriptet, at de skal spise en stor mængde kanelsnegle og drikke proteindrikke.
Eleverne har fået at vide, at de kan komme med ændringer til replikkerne i filmen. ”Der er jo ingen, der siger ’Vildt fedt’, så det har vi altså ændret til ’Sygt fedt’”, forklarer drengene i klassen.

Eleverne har løbende givet museumsfolkene fra Aarhus feedback på filmens manuskript, og under indspilningerne har de fået fri mulighed for at ændre ordlyden i replikkerne, så det lyder som noget, ”rigtige teenagere” ville sige.

”Det er godt at kunne bryde en hverdag op i udskolingen, som ellers kører slag i slag med test, lektier og undervisning. Eleverne synes, det er sjovt og lærerigt at være med til en filmproduktion”, fortæller Simon Beck Jochumsen om åben skole-samarbejdet med museet. 

Simon Bech Jochumsen får en mikrofon på. I forbindelse med udstillingen ”Kære krop svære krop” på Steno Museet er et filmhold fra AU Foto på Gedved Skole og hjemme hos eleven Sarah, hvor der bliver lavet en film til udstillingen. Lærer Simon Beck Jochumsen og elever i 8. klasse hjælper med at være skuespillere. Sarah er hovedperson.
Eleverne nærstuderer manuskriptet flere gange, så de er helt klar til dagens optagelser. ”Vi er en smule nervøse for vores replikker. Men det er rart, at det kan tages om flere gange, hvis vi glemmer noget”.
I forbindelse med udstillingen ”Kære krop svære krop” på Steno Museet er et filmhold fra AU Foto på Gedved Skole og hjemme hos eleven Sarah, hvor der bliver lavet en film til udstillingen. Lærer Simon Beck Jochumsen og elever i 8. klasse hjælper med at være skuespillere. Sarah er hovedperson.