Den 28. januar kommer 'Svesken på disken' - når årets sveske kåres.
Den 28. januar kommer "Svesken på disken" - når årets sveske kåres.

Skolepris sætter fokus på ytringsfrihed og reform

Årets nominerede til ”Årets sveske 2014” har alle turdet lægge svesken på disken. Læs her, hvilke fem skoledebattører der med deres meningers mod udgør feltet, som kan vinde prisen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sveskens venner" vil lægge svesken på disken i folkeskoledebatten - de vil løgne, fortielser, sammensværgelser, lukkede fora og skjulte dagsordener til livs. I stedet vil de have åbenhed - der skal ikke være noget fejet ind under gulvtæppet.

Sådan skriver Sveskens venner i anledningen af offentliggørelsen af de nominerede til den pris, der sidste år tilfaldt Asger Baunsbak-Jensen, som blandt andet fik prisen for i sin pamflet "Sidste udkald - kampskrift for folkeskolen" at kritisere folkeskolereformen for at være udemokratisk og uden visioner.

"Jeg takker for prisen og den store ære. Det er en katastrofe, at man i dag udarbejder love på skole- og uddannelsesområdet, uden at lærere og skolefolk inddrages. Der bliver overhovedet ikke diskuteret indhold eller elementer i reformer og love, og vi er ved at køre af sporet med denne udvikling. Det kan blive begyndelsen på en deroute, og jeg vil fortsætte debatten, så længe jeg kan", sagde Asger Baunsbak-Jensen ved overrækkelsen.

Asger Baunsbak hyldes for at lægge "svesken på disken"

Og de nominerede er...

Sveskens venner motiverer årets fem nominerede sådan her:

- "Thomas Aastrup Rømer, lektor og forsker i pædagogik, filosofi og dannelse, som blandt andet siger: "Hvorfor præsenterer Christine Antorini en ny nordisk skole, der ikke har en eneste humanist eller grundtvigianer i sin kreds". Han undsiger den pædagogik, der læner sig op ad konkurrencestatslogikken, hvor det via PISA-tests kommer til at handle om at slå kineserne i den globale konkurrence."

- "Jan Andreasen, medlem af Københavns Kommunes borgerrepræsentation og uddannelsespolitisk ordfører for socialdemokratiet i København 2006-2010. Jan Andreasen påpeger igen og igen, at danske politikere tog til Canada for at lære og for at få gode råd med hjem - og gjorde det modsatte. Han forudsiger gang på gang, at reformen ikke kan blive en succes, da politikerne har begået alle de værst tænkelige fodfejl - i processen, i indholdselementerne og i det opskruede tempo, som en historisk omfangsrig reform forhastet skal implementeres i."

- "Niels Christian Sauer, medlem af Hovedstyrelsen for Danmarks Lærerforening, som bl.a. siger: "Står det til lærernes arbejdsgivere, bliver folkeskolen nu en arbejdsplads som alle andre, hvor de afrettede lønarbejdere tjekker ind om morgenen, gør, hvad de får besked på, og tjekker ud ved fyraften. På med jahatten, hovedet under armen og deruda' med 120 i timen."

- "Erik Schmidt, overlærer. Erik Schmidt modtog i 2014 en tjenstlig påtale/advarsel fra skolelederen på Agedrup Skole i Odense Kommune for på et internt personalemøde at have udvist negativ attitude og ytret sig imod skolens ledelse, fordi han forholdt sig til lederens udspil til visioner for skolen i forbindelse med den nye skolereform. Erik Schmidt valgte umiddelbart herefter at sige sin stilling op - fordi det er utåleligt ikke at kunne sige sin mening."

- "Karsten Bräuner, lærer ved Klarup skole. Han har igennem flere år i en lang række debatindlæg forholdt sig yderst klart og konkret til de ændringer af lærernes arbejdsvilkår, som er blevet indført fra politisk side, og som har formindsket lærernes muligheder for at udføre deres væsentligste opgave - at forberede og gennemføre en ordentlig undervisning til gavn for eleverne."

Prisoverrækkelse på Onkel Dannys Plads

Udnævnelsen til "Årets sveske" onsdag den 28. januar 2015 klokken 14.00 i Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads, København. Prisen overrækkes af skuespiller og forfatter Flemming Jensen - forhenværende skolelærer.

Læs "Sveskens Venners årsrapport for 2014"

 

Powered by Labrador CMS