Redegørelsen viser, at der er behov for ændringer, siger SF's Jacob Mark.

Folkeskolereform: Nu vil SF forhandle om kortere skoledage

"Nu må det efterhånden stå tindrende klart for alle, at folkeskolereformen er en fejl”, siger SF’s Jacob Mark. Han insisterer på, at der efter sommerferien skal indledes forhandlinger om at gøre skoledagen kortere og give skolerne mere frihed.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministerens længe ventede redegørelse om folkeskolereformen understreger, at meget lange skoledage med mange børn i klasselokalerne ikke er løsningen, hvis man vil have børn, der trives bedre og bliver dygtigere i for eksempel dansk og matematik.

Sådan lyder det fra SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, i kølvandet på offentliggørelsen af redegørelsen for folkeskolereformen, der slår fast, at reformens målsætninger endnu ikke er indfriet.

"Redegørelsen understreger det, som lærerne i virkeligheden har sagt fra reformens fødsel. Og jeg mener efterhånden, at det må stå tindrende klart for alle folkeskolens parter, at folkeskolereformen er en fejl. Nu er det ikke længere en diskussion om, hvorvidt man skal ændre på den eller ej. Nu er det en diskussion om, hvad der skal ændres på", siger Jacob Mark til folkeskolen.dk

Mere frihed til skolerne

Derfor insisterer han på, at den endelige redegørelse skal bruges som startskud til forhandlinger om blandt andet kortere skoledage, flere tolærer-ordninger og mere frihed til skolerne.

"Vi vil have forhandlinger til efteråret om at gøre skoledagen kortere og give skolerne mulighed for at bruge resurserne til at lave flere timer med to undervisere og mere tid til forberedelse. Og så vil vi give skolerne mere frihed - for eksempel frihed fra tvungne elevplaner og nationale test - så der bliver udløst mere tid til noget andet", siger han.

Her er den endelige redegørelse for folkeskolereformen

SF-ordføreren har noteret sig, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sammen med folkeskolens parter står bag en kronik i Berlingske fredag, hvor budskabet blandt andet er, at der - trods kritikken af reformen fra 2014 - ikke er behov for en ny folkeskolereform.

"Partnerskab må ikke blive en dårlig undskyldning"

"Vi bør holde hovedet koldt og reformfingrene i ro. Vi skal respektere fagligheden blandt dem, der arbejder i og med skolen, og være præcise med at justere og rette til, hvor det er nødvendigt og kun der", lyder det i kronikken - hvor parterne samtidig løfter sløret for et nyt fælles initiativ, et såkaldt "nationalt samtale-og udviklingsprogram for folkeskolen" med titlen 'Sammen om skolen'.

"Det er da skønt, at man kan sætte sig ned og tale sammen. Det er bare vigtigt, at det partnerskab ikke  bliver en dårlig undskyldning for ikke at ændre på noget", siger Jacob Mark.

Så du synes ikke, at budskabet i kronikken lukker for muligheden for at forhandle om for eksempel kortere skoledage?

"Det kan godt være, at der er nogle i det partnerskab, som gerne vil bruge partnerskabet som anledning til at lukke for at lave ændringer til gavn for børnene. Men det kommer vi ikke til at acceptere. Nu ligger den endelige evaluering her - så nu er der ikke længere den dårlige undskyldning for ikke at gøre noget", siger han.

Minister og skolefolk går sammen: Der er ikke brug for en ny skolereform

 Jacob Mark lægger ikke skjul på, at han har svært ved at se "ændringer i elefantstørrelse", som undervisningsministeren ellers i efteråret understregede, at der var behov for.

"Aktuelt sidder vi og forhandler om reglerne for, hvordan skolen skal se ud efter sommerferien. Her vil vi gerne give nogle af de samme frihedsgrader, som man har her op til sommerferien. Men her oplever jeg ikke, at der er en regering eller et flertal, der synes, at der er  brug for en synderlig grad af frihed. Jeg glæder mig til, at elefanterne bliver lukket ud. Men jeg har ikke set dem endnu", siger SF-ordføreren.