Folkeskolen prisnomineret for Søndervangs-afdækning

Sebastian Bjerrils artikler om, hvordan den højt profilerede Søndervangskolen opnåede flotte resultater gennem omgåelse af regler og intimidering af lærerne er nomineret til specialmediernes journalistpris, Anders Bording Prisen.

Publiceret Senest opdateret

"Historien er principiel, grundig og har haft mærkbare konsekvenser i form af advokatundersøgelse, tilbagebetalinger, ledelsens afgang og skærpet ministerielt tilsyn", skriver Anders Bording Pris-juryen i sin nominering af fagbladet Folkeskolen til specialmediernes journalistpris.

Folkeskolen er nomineret for journalist Sebastian Bjerrils afdækning af virkeligheden bag facaden hos den berømmede Søndervangskolen i Aarhus, der var landskendt som skolen med de mange tosprogede elever, der opnåede flotte faglige resultater.

Det hører til sjældenhederne, at en vaskeægte skandale ender på undervisningsministerens bord. Men det var, hvad der skete en onsdag i slutningen af september sidste år, da Søndervangskolen af lærere, der stod frem i Politiken og Folkeskolen, blev anklaget for noget så alvorligt som at have fusket sig til sine imponerende resultater ved afgangsprøverne. Siden har Sebastian Bjerril blandt andet også afdækket, hvordan man sikrede sig, at trivselsmålinger og forældretilfredshedsundersøgelser så flotte ud, og hvordan ledelsen håndterede det, når karaktererne ikke steg. Søndervangskolens ledelse har trukket sig, og skolen har måttet betale penge tilbage, som den fik fra Lars Løkkes karakterpræmiepulje. Børne- og Undervisningsministeriet politianmeldte skolen for at have offentliggjort udtræksfagene før tid, og da det viste sig, at reglerne ikke gav mulighed for at retsforfølge skolen, er reglerne siden blevet strammet. Og fortsat afventer Ankestyrelsens vurdering af Aarhus Kommunes tilsyn med skolen.

Anders Bording Prisen uddeles den 1. september, og foruden Folkeskolen er to andre nomineret til Journalistprisen. Det er fagbladet Sygeplejersken for brug af den journalistiske genre fortællende journalistik som værktøj til at bryde tabuer og skildre sygeplejersker både dramatisk, sårbart og respektfuldt. Og fagbladet Ingeniøren sammen med MobilityWatch, der har afdækket, hvordan regeringen under forhandlingerne til infrastrukturplanen i 2021 ikke videregav beregninger for CO2-udledningen til Folketinget i anlægsfasen, selvom de fandtes og selvom Folketingets partier efterspurgte dem. Et journalistisk fodarbejde, der blev udslagsgivende for, at transportministeren måtte fratræde. (Ingeniøren tilføjet mandag eftermiddag, da priskomiteen har besluttet at nominere begge medier for sagen, red.)

Powered by Labrador CMS