Folkeskolen bragte den 12. januar et tema om kanon. Her det blev klart, at kun halvdelen af lærerne opfattede kanonen som obligatorisk.
Folkeskolen bragte den 12. januar et tema om kanon. Her det blev klart, at kun halvdelen af lærerne opfattede kanonen som obligatorisk.

Ny kanonlov vil føre til forligsbrud

Et flertal af folketinget vil gøre kanon valgfri. Men samtidig vil en række partier i folkeskole-forligskredsen forlade forliget, hvis kanon bliver frivillig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal kanon være obligatorisk eller bare til inspiration?

Det spørgsmål er folketingets partier langt fra enige om. Et flertal bestående af regeringspartierne samt Enhedslisten og Liberal Alliance vil gøre kanonen frivillig.

"Folketinget finder, at historie- og litteraturkanonerne fremover i højere grad skal bruges som inspiration til folkeskolens lærere", skriver de et beslutningsforslag til folketinget. Forslaget skal til afstemning på tirsdag, hvor der er flertal for at vedtage det. Men det betyder slet ikke, at den obligatoriske kanon nu bliver gjort frivillig.

"Kanonlisterne er vedtaget af forligskredsen, og det bekræftede ministeren også i går under debatten. I Venstre står vi fast på, at historie- og danskkanonen er vigtige", siger Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann til folkeskolen.dk

Hun er ærgerlig over, at debatten om kanon er kommet til at handle om detailstyring af lærerne.

"Det handler overhovedet ikke om metoder, kanon er et fundament for kulturarven", siger Karen Ellemann.

Heller ikke de Konservative eller Dansk Folkeparti vil være med i en forligskreds, hvor kanon er valgfri.

"Det kræver et forligsbrud, hvis de vil gennemføre det her. Jeg tror på og regner med, at Socialdemokraterne vil stå ved det, de selv har med til at få vedtaget", siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen til folkeskolen.dk.

Ikke ultimativt
Socialdemokraternes folkeskoleordfører Troels Ravn håber ikke, at forslaget om en frivillig kanon vil føre til et forligsbrud.

"Der er flertal for at forligskredsen skal se på om man kan gøre kanon frivillig. Det er et oplæg til forhandling, og man skal ikke gå til forhandlinger med ultimative krav", siger Troels Ravn.


Hvad vil være bedst for din undervisning - en frivillig eller obligatorisk kanon?

Læs mere

Regeringensamt Liberal Alliance og Enhedslistens forslag til en nykanonlov.

DanskFolkeparti, Venstre og Konservatives forslag.

Powered by Labrador CMS