Nyt navn til vandpumpet kylling
Kyllingefilet med X procent tilsat lage. Det er det nye og kedelige navn for kyllingefilet pumpet med lage af vand, salt og sukker.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Navnet skal stå på de pakker kylling, som ikke består af 100 procent kød, men hvor X procent af pakkens indhold er vand med salt og eventuelt sukker, som er pumpet ind i kyllingekødet.
X'et skal så naturligvis erstattes af et tal på den mængde lage, som producenten har tilsat kødet. En lage, der betyder, at forbrugeren ikke alene betaler for kød, men også for en vis mængde vand, når han eller hun køber kylling.
Det nye navn kommer cirka fire måneder efter, at et enigt Folketing i juni vedtog et forbud mod at kalde kyllingekødet 'neutralmarineret' og 'naturelmarineret'. Og cirka to år efter at Socialdemokraterne første gang kaldte Fødevareministeren, som dengang hed Eva Kjer Hansen (V), i samråd om betegnelsen 'marineret', som flere partier og organisationer mente var vildledende. Det blev til hele tre samråd om sagen, uden at ministeren greb ind.
Kunden skal have et oplyst valg
Fødevareminister Henrik Høegh (V) er tilfreds med at afslutte sagen nu.
"Formålet med fødevarevaremærkning er at give forbrugerne mulighed for at træffe et oplyst valg. Der har været rejst tvivl om, hvorvidt betegnelsen 'neutralmarineret' levede op til det formål, og derfor er jeg godt tilfreds med, at Fødevarestyrelsen er kommet frem til en ny betegnelse", siger han.
Forbrugerrådet satte i september brugerne på organisationens facebookgruppe "Vores Mad" til komme på nye navne og fik forslag som "vandpumpet kylling", "forloren vandfugl" eller "salt- og sukkerpumpet kylling" ind på siden. Men rådet er glad for den mere tørre betegnelse, som fødevaremyndighederne har lagt sig fast på.
"Det var grænsende til vildledning at kalde kødet neutralmarineret, fordi folk opfatter marinering som noget godt. Nu bliver varen beskrevet meget mere præcist, og kunden kan se, at der er tilsat lage. Vi håber også, at man så kan se, hvad lagen består af", siger afdelingschef i Forbrugerrådet, Mette Boye.
Som forbruger skal man dog se i selve varedeklarationen, hvis man vil kende det præcise indhold af salt og eventuelt sukker i lagen, oplyser Fødevareministeriet.
Nyt mærke: 100 procent kylling
Kyllingeproducenterne er ikke bange for at det mindre flatterende navn på pakkerne vil påvirke salget af kyllingefileter, der er tilsat lage.
"Nej tværtimod. Når der står 'tilsat lage', så kan vi angive, hvor meget kylling pakken præcist indeholder, og det kan vise sig at være en fordel. Der har været en kritik af ordet neutralmarineret, som vi har taget til efterretning, og det er vi vældig tilfredse med", siger chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer, Henrik Bunkenborg til politiken.dk.